Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Από 300 έως και 500 ασθενείς την εβδομάδα πεθαίνουν στη Βρετανία λόγω καθυστερήσεων στην παροχή επείγουσας περίθαλψης στο σύστημα δημόσιας υγείας NHS, αποκάλυψε ο επικεφαλής μεγάλου ιατρικού συλλόγου.
Μιλώντας στο Times Radio, o Πρόεδρος του Βασιλικού Συλλόγου Επείγουσας Ιατρικής Δρ Άντριαν Μπόιλ είπε ότι η τρέχουσα περίοδος με τα πολλά και βαριά κρούσματα γρίπης εντείνει την πίεση επί ενός συστήματος υγείας με καλά καταγεγραμμένα προβλήματα επάρκειας, κυρίως αναφορικά με τη στελέχωση θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Αυτή η λειψανδρία σε μεγάλο βαθμό έχει αποδοθεί στο Brexit, μέσα από εκτενείς μελέτες φορέων υγειονομικών περίθαλψης.
Ο Δρ Μπόιλ επισήμανε πως οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις στην ανταπόκριση από ασθενοφόρα, με καθυστερήσεις στην εξέταση σε μονάδες ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών και με ελλείψεις προσωπικού. Όπως σημείωσε, αυτοί είναι παράγοντες που συντελούν σε θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται.
Δεκάδες περιφερειακές διοικήσεις δημοσίων νοσοκομείων έχουν προβεί στην κήρυξη «κρίσιμων περιστατικών», που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν πλήρως την αναγκαία περίθαλψη για τους ασθενείς τους. Στο πλαίσιο αυτό ακυρώνουν εγχειρήσεις, αναθέτουν σε μέλη προσωπικού πόστα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα και ασθενείς τοποθετούνται σε κοινά δωμάτια ακόμα και όταν δεν ενδείκνυται από την κατάσταση της υγείας τους - δηλαδή πρακτικές που ακολουθούνταν την περίοδο της πανδημίας.
Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί αριθμοί-ρεκόρ ασθενών που δέχονται περίθαλψη σε διαδρόμους νοσοκομείων ή τμήματα νοσηλευτηρίων που έχουν ξεμείνει από φιάλες οξυγόνου. Υπάρχουν δε συζητήσεις για πιθανή ανάγκη ανέγερσης σκηνών σε υπαίθριους χώρους κάποιων νοσοκομείων, παρά το κρύο του χειμώνα.
Σε μια ακραία περίπτωση, σε νοσοκομείο της πόλης Σουίντον, ασθενής περίμενε στο διάδρομο επί 99 ώρες μέχρι να βρεθεί κλίνη σε δωμάτιο.
Σε ό,τι αφορά τα ασθενοφόρα, ο Δρ Μπόιλ είπε πως πέρυσι τον Ιανουάριο ο μέσος χρόνος άφιξης ασθενοφόρου σε περιστατικά εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου ήταν περίπου 20 λεπτά - τον περασμένο μήνα ο χρόνος αυτός είχε αυξηθεί σε πάνω από μιάμιση ώρα.
Μάλιστα σε νοσοκομείο του Σριούσμπερι ασθενής χρειάστηκε να περιμένει μέσα σε ασθενοφόρο επί 30 ώρες πριν βρεθεί χώρος εντός του κτιρίου.
Ο Δρ Τιμ Κόκσλεϊ, Πρόεδρος του Συλλόγου Άμεσης Διάγνωσης έκανε λόγο για «σοκαριστική» κατάσταση στην παροχή επείγουσας ιατρικής περίθαλψης. Κάλεσε δε τη βρετανική κυβέρνηση να κηρύξει εθνικό μείζον συμβάν στο NHS ώστε να υπάρξει πλήρης και συντονισμένη κινητοποίηση των συναρμόδιων φορέων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κατάσταση επιδεινώνεται, μεταξύ άλλων, από την παρακμή του τομέα κοινωνικής περίθαλψης, όπου επίσης καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις έμψυχου δυναμικού. Ο ιατρικός διευθυντής του NHS Αγγλίας καθηγητής σερ Στίβεν Πάουις αποκάλυψε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι περίπου 12.000 κλίνες σε νοσοκομεία είναι κατειλημμένες από ασθενείς που θα μπορούσαν να λάβουν εξιτήριο, αλλά δεν μπορούν να φύγουν διότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να τους φροντίζει στο σπίτι ή σε κάποια δομή.
Συνολικά στα νοσοκομεία του δημοσίου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο οι κλίνες είναι κατειλημμένες σε ποσοστό σχεδόν 95%. Οι 3.746 εξ αυτών καταλαμβάνονταν από ασθενείς με γρίπη την Παρασκευή, την ώρα που την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις λίγες δεκάδες.
Η κρίση του συστήματος υγείας χτυπάει και στο πρωτοβάθμιο επίπεδο με όλο και μεγαλύτερα τα ποσοστά των ασθενών που δηλώνουν ότι χρειάζεται να περιμένουν επί εβδομάδες για ραντεβού με τον γενικό ιατρό της γειτονιάς τους.
Για τους ασθενείς η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη και από τις συχνές απεργιακές κινητοποιήσεις στο NHS. Πέρα από τις απεργίες του Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Ιανουάριο απεργίες των ανειδίκευτων ιατρών (9 του μήνα), του προσωπικού ασθενοφόρων (11 και 23) και του νοσηλευτικού προσωπικού (18 και 19 του μήνα).
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.