Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν με επιφυλακτικότητα τη Δευτέρα την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής για τους ανηλίκους και της μαστίγωσης, σημειώνοντας όμως ότι στη μεταρρύθμιση αυτή υπάρχουν γκρίζα σημεία.
Κατηγορούμενο συχνά για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, το υπερσυντηρητικό βασίλειο ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι θα καταργήσει αυτές τις τιμωρίες, μετά την εκτέλεση 187 ανθρώπων --αριθμός ρεκόρ-- το 2019, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
"Αν και οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν συνιστούν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή τους", δήλωσε ο 'Ανταμ Κουγκλ, της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
"Η ανακοίνωση της κατάργησης της θανατικής ποινής για τους ανηλίκους και της μαστίγωσης αφήνει να διαφανεί ένα κενό (στη μεταρρύθμιση) που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες τιμωρίες για ορισμένα εγκλήματα", δήλωσε με λύπη.
Ποινή φυλάκισης που δεν θα ξεπερνά τα δέκα χρόνια μέσα σε κέντρο κράτησης ανηλίκων αντικαθιστά στο εξής τη θανατική ποινή, σύμφωνα με τον Αουάντ Αλ-Αουάντ, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενός κυβερνητικού οργανισμού, βάσει ενός βασιλικού διατάγματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Reprieve, η μεταρρύθμιση παρουσιάζει "σημαντικά γκρίζα σημεία" επιτρέποντας στους εισαγγελείς να "συνεχίσουν να ζητούν τη θανατική ποινή σε βάρος των παιδιών".
"Αυτά είναι λόγια κενά περιεχομένου όσο τα παιδιά παραμένουν στο διάδρομο του θανάτου", δήλωσε η Μάγια Φόα, επικεφαλής της ΜΚΟ.
Τίθεται επίσης το ερώτημα της αναδρομικής ισχύος της μεταρρύθμισης, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την θανατική ποινή έξι ανδρών της σιιτικής μουσουλμανικής κοινότητας -- που είναι μειονότητα στο σουνιτικό βασίλειο -- οι οποίοι καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όταν ήταν ανήλικοι.
Όσον αφορά τη μαστίγωση, ο Αουάντ είπε χθες ότι η τιμωρία θα αντικατασταθεί από πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης.
Αλλά σε περίπτωση αποστασίας, μοιχείας ή βιασμού, η μαστίγωση μπορεί να εφαρμοστεί βάσει του ισλαμικού νόμου, της σαρία, διευκρίνισαν ανώτεροι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας.
"Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε ότι δεκάδες ακτιβιστές της ειρήνης παραμένουν φυλακισμένοι μετά τη καταδίκη τους σε εξαιρετικά άδικες δίκες, μόνο και μόνο γιατί αγωνίστηκαν για την ισότητα και τη δικαιοσύνη", δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή, η Χέμπα Μοράγεφ, σε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας ωστόσο "ένα σημαντικό βήμα".
Η μεταρρύθμιση ανακοινώνεται σε μια χρονική συγκυρία που ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επικρίνεται από ΜΚΟ, κυρίως λόγω της αυξημένης καταστολής των διαφωνούντων και της δολοφονίας το 2018 του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτή του Ριάντ, στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.