Κλείσιμο

Ruja Ignatova: Η «Cryptoqueen» που «φέσωσε» τους επενδυτές με 4 δισεκατομμύρια δολάρια – Το FBI ακόμα την… ψάχνει!

Το FBI ισχυρίζεται ότι η Ignatova επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο και εξαφανίστηκε 

Η Ruja Ignatova ανέβηκε στη σκηνή με ένα μπορντό φόρεμα χορού, ενώ από τα ηχεία ακούστηκε το «Girl on Fire» της Alicia Keys. «Μοιάζει με κορίτσι, αλλά είναι φλόγα», λέει το τραγούδι, καθώς η Ruja Ignatova ευχαρίστησε το κοινό, που ζητωκραύγαζε στο Wembley Arena του Λονδίνου. 

Αυτό συνέβη τον Ιούνιο του 2016, όταν το κρυπτονόμισμα είχε πάρει τα «πάνω» του και οι επενδυτές προσπαθούσαν να το εξαργυρώσουν. Η Ignatova αποκαλούσε τον εαυτό της «Cryptoqueen» και διαφήμιζε την εταιρεία της, OneCoin, ως επικερδή αντίπαλο του Bitcoin στην αναπτυσσόμενη αγορά κρυπτονομισμάτων.

«Σε δύο χρόνια, κανείς δεν θα μιλάει πια για το Bitcoin», είπε, ενώ οι επενδυτές χειροκροτούσαν. Δεκαέξι μήνες αργότερα, η Ignatova επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο στη Σόφια της Βουλγαρίας και εξαφανίστηκε. Από τότε δεν την έχει δει κανείς.

Οι αρχές λένε ότι η OneCoin ήταν ένα σύστημα πυραμίδας, που εξαπάτησε ανθρώπους με περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η Ignatova έπεισε επενδυτές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν στην εταιρεία της. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς περιγράφουν την OneCoin ως ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συστήματα απάτης που έχουν διαπραχθεί ποτέ. 

Σήμερα είναι μία από τους 10 πλέον καταζητούμενους του FBI, μαζί με αρχηγούς συμμοριών και δολοφόνους, και είναι η μόνη γυναίκα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αυτόν τον κατάλογο. Από τους 529 καταζητούμενους στον κατάλογο του FBI από το 1950 που ξεκίνησε, είναι μία από τις μόλις 11 γυναίκες! 

Η Ignatova και οι συνεργάτες της «εξαπάτησαν ανυποψίαστα θύματα για δισεκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενοι ότι το OneCoin θα ήταν ο ‘’δολοφόνος του Bitcoin’’», ανέφερε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Damian Williams, ο κορυφαίος εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα.

«Στην πραγματικότητα, τα OneCoins ήταν εντελώς άχρηστα ... Τα ψέματά τους είχαν ένα μοναδικό στόχο: να κάνουν καθημερινούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αποχωριστούν τα χρήματα που με κόπο κέρδισαν».

Καταζητούμενη από το FBI

Ήξερε ότι επρόκειτο για απάτη από την αρχή, λένε τα δικαστικά έγγραφα

Από τότε που η Ignatova εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017, το πρόσωπό της έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του FBI και σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως. Είναι, επίσης, μία από τις πλέον καταζητούμενες φυγάδες στην Ευρώπη.

Τα δικαστικά έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς πως η Ignatova και ο συνιδρυτής της OneCoin, Karl Sebastian Greenwood, γνώριζαν από την αρχή ότι το φιλόδοξο εγχείρημά τους ήταν μια απάτη. 

«Το κρυπτονόμισμα OneCoin δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό την εξαπάτηση των επενδυτών», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας της IRS, John R. Tafur. Ενώ ο Greenwood και η Ignatova εργάζονταν πάνω στην ιδέα για το OneCoin, το αποκαλούσαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως «φτηνό νόμισμα», ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στα δικαστικά έγγραφα. Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Greenwood περιέγραψε τους επενδυτές τους ως «ηλίθιους» και «τρελούς» σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον αδελφό της Ignatova, Konstantin Ignatov, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην απάτη και ανέλαβε την ηγεσία της OneCoin μετά την εξαφάνιση της αδελφής του, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η Ruja Ignatova

Από νεαρή ηλικία, η Ignatova ήθελε να γίνει πλούσια

Η 42χρονη Ruja Ignatova είναι Γερμανίδα υπήκοος, αλλά γεννήθηκε στη Βουλγαρία, όπου ο πατέρας της ήταν μηχανικός και η μητέρα της δασκάλα. Στο βιβλίο του «The Missing Crypto Queen», ο συγγραφέας Jamie Bartlett περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα της ανόδου της. Όταν ήταν κοριτσάκι, η οικογένειά της μετακόμισε στη Γερμανία, όπου η Ignatova αρίστευσε ως μαθήτρια και περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της μελετώντας και παίζοντας σκάκι, έγραψε ο Bartlett. Οι συμμαθητές της την περιέγραφαν ως έξυπνη και απόμακρη.

Η Ignatova κέρδισε υποτροφία σε ένα πανεπιστήμιο στην Konstanz της Γερμανίας, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε έναν φοιτητή της Νομικής. Υποστήριξε ότι δεν ήθελε παιδιά, έγραψε ο Bartlett, επειδή θα την εμπόδιζαν να αποκτήσει πλούτο. Είπε, επίσης, στον κόσμο ότι ήθελε να γίνει εκατομμυριούχος μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

«Ήθελε απεγνωσμένα να γίνει πλούσια, ‘’καταβροχθίζοντας’’ ακόμη και βιβλία τις πρώτες πρωινές ώρες, για το πώς να βγάλει χρήματα», έγραψε ο Bartlett.

Αφού σπούδασε ευρωπαϊκό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Ignatova βρήκε δουλειά στη Σόφια ως σύμβουλος της McKinsey & Company, της διεθνούς εταιρείας συμβούλων διαχείρισης.

Οι πελάτες την εμπιστεύονταν. Η γλωσσομάθειά της, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, γερμανικών, αγγλικών και βουλγαρικών, βοήθησε επίσης. Η εμφάνιση είχε σημασία για την Ignatova, η οποία συχνά παρευρισκόταν σε εκδηλώσεις με βραδινά φορέματα και έντονο κόκκινο κραγιόν, με διαμαντένια σκουλαρίκια να κρέμονται από τα αυτιά της. «Όλα έδειχναν επιτυχία και αίγλη», έγραψε ο Bartlett. «Είχε εμμονή με το στυλ και την εικόνα».

Το OneCoin φέρεται να υποσχέθηκε στους επενδυτές πενταπλάσια έως δεκαπλάσια απόδοση

Τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, που δημιουργούνται και διαχειρίζονται από ένα παγκόσμιο, αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών αντί για μια τράπεζα ή μια κυβέρνηση. Το Bitcoin, για παράδειγμα, «εξορύσσεται» ή δημιουργείται από επαγγελματίες κρυπτογράφησης, που χρησιμοποιούν στρατιές διακομιστών σε κέντρα δεδομένων.

Πρόκειται για μια, σε μεγάλο βαθμό, μη ρυθμιζόμενη και εξαιρετικά ευμετάβλητη βιομηχανία και οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη βιωσιμότητα της κρυπτογράφησης ποικίλλουν. Οι υποστηρικτές οραματίζονται, σε γενικές γραμμές, ένα μέλλον στο οποίο οι οικονομίες θα λειτουργούν με ψηφιακά νομίσματα, που θα επικυρώνονται από την κοινότητα των χρηστών και όχι από μια κεντρική τράπεζα. Οι επικριτές το απορρίπτουν ως σύστημα Ponzi ή, τουλάχιστον, ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη επένδυση.

Το 2014, η Ignatova και ο Greenwood, ο συνιδρυτής της, άρχισαν να παρουσιάζουν το OneCoin σε επενδυτές στην Ευρώπη, τη Νέα Υόρκη και σε όλο τον κόσμο. Διοργάνωσαν διαδικτυακά σεμινάρια και συνέδρια όπου προέτρεπαν τους δυνητικούς επενδυτές να καταθέσουν κεφάλαια σε λογαριασμό, που θα επέτρεπε την αγορά πακέτων OneCoin, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο.

«Η OneCoin λειτουργούσε ως δίκτυο πολυεπίπεδου μάρκετινγκ στο οποίο οι επενδυτές λάμβαναν προμήθειες για τη στρατολόγηση άλλων για την αγορά πακέτων κρυπτονομισμάτων», ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Τα πακέτα απευθύνονταν σε διάφορα επίπεδα εισοδήματος, από τον «αρχάριο» έως τον «μεγαλοεπενδυτή».

Η Ignatova και οι συνεργάτες της υποσχέθηκαν στους αγοραστές πενταπλάσια ή και δεκαπλάσια απόδοση της επένδυσής τους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ακολούθησε αγοραστική φρενίτιδα. Μόνο μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2014 και του τέταρτου τριμήνου του 2016, οι επενδυτές έδωσαν στην OneCoin περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, επικαλούμενοι αρχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους. Περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν από επενδυτές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η βιτρίνα άρχισε να ραγίζει το 2016, όταν οι επενδυτές δυσκολεύτηκαν να πουλήσουν τα OneCoins τους, για να ανακτήσουν τις αρχικές τους επενδύσεις, λένε τα δικαστικά έγγραφα. Η φήμη άρχισε να διαδίδεται στο διαδίκτυο ότι η επιχείρηση ήταν απάτη. Τα ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις. Διεθνείς και ομοσπονδιακοί ερευνητές των ΗΠΑ ενεπλάκησαν.

Δεν είναι σαφές τι συνέβη στο γάμο της Ignatova. Αλλά το FBI δήλωσε ότι έμαθε ότι η OneCoin ερευνάται, αφού έβαλε κοριό σε ένα διαμέρισμα που ανήκε στον Αμερικανό φίλο της και ανακάλυψε ότι συνεργαζόταν με μια ομοσπονδιακή έρευνα για τις πρακτικές της εταιρείας της.

Τον Οκτώβριο του 2017, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες στην Ignatova. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη εξέδωσε ένταλμα σύλληψής της. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου 2017, επιβιβάστηκε σε εμπορική πτήση από τη Σόφια της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε, αφήνοντας τους συνεταίρους της να αναλάβουν την ευθύνη για την αποτυχημένη εταιρεία.

Το FBI δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να ταξίδεψε με γερμανικό διαβατήριο από την Αθήνα, πιθανώς προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη ή ακόμη και πίσω στη Βουλγαρία. Προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της.

Πηγή: skai.gr