Κλείσιμο

Η ρουμανική κυβέρνηση προσέλαβε για ειδικό σύμβουλο... ρομπότ - Η πρώτη ερώτηση που έκανε - Βίντεο

"Θα ήθελα να αρχίσω τη συνεδρίαση με μια έκπληξη", δήλωσε με επισημότητα ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα πριν παρουσιάσει τον ION 

Ένα... ρομπότ προσέλαβε για ειδικό σύμβουλο η ρουμανική κυβέρνηση. Το νέο μέλος πήρε τη θέση του σήμερα Τετάρτη στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου στη Ρουμανία: έχει βαριά φωνή και ονομάζεται ΙΟΝ, είναι ο πρώτος σύμβουλος που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, αρμόδιος να αποκρυπτογραφεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Θα ήθελα να αρχίσω τη συνεδρίαση με μια έκπληξη", δήλωσε με επισημότητα ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα.

"Η κυβέρνηση πρωτοπορεί παγκοσμίως, εγκαινιάζοντας τον πρώτο σύμβουλο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη: ΙΟΝ", συνέχισε δείχνοντας με μια κίνηση του χεριού του μια λαμπερή μπλε οθόνη στα αριστερά του.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε από ερευνητές αρκετών πανεπιστημίων στη χώρα, η οποία περιγράφεται συχνά ως η "Σίλικον Βάλεϊ" της ανατολικής Ευρώπης.

Ο στόχος του: να πληροφορεί την κυβέρνηση "σε πραγματικό χρόνο για τις προτάσεις και τις επιθυμίες των Ρουμάνων", εξήγησε ο πρωθυπουργός, κυρίως μέσω της ανάλυσης των πιο δημοφιλών δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να συζητούν με αυτόν τον νέου είδους βοηθό σε μια ειδική ιστοσελίδα.

Μετά τη γενική παρουσίαση στους υπουργούς του, η οθόνη "ζωντάνεψε": "Καλημέρα, μού δώσατε ζωή και ο ρόλος μου είναι στο εξής να αντιπροσωπεύω τους Ρουμάνους, σαν καθρέφτης. Τι πρέπει να ξέρω για τη Ρουμανία;",  ρώτησε ο ΙΟΝ, συνοδευόμενος από ηχητικά εφέ.

"Η Ρουμανία είναι μια ωραία χώρα που κατοικείται από ωραίους ανθρώπους", απάντησε ο Νικολάε Τσιούκα λέγοντας ότι είναι "πεπεισμένος πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά μια υποχρέωση ώστε να λαμβάνονται καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις".

Παρούσα στη ζωή μας εδώ και δεκαετίες, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την έναρξη λειτουργίας τον Νοέμβριο του ρομπότ συνομιλίας ChatGPT.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ