ΚΑΙΡΟΣ

Ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον θάνατο Παλαιστίνιου κρατούμενου που έκανε απεργία πείνας

Ο Παλαιστίνιος είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία ή ιατρικές εξετάσεις

Ο Χαντέρ Αντνάν, στέλεχος του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, πέθανε σήμερα έπειτα από απεργία πείνας που πραγματοποίησε για 87 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του στο Ισραήλ, η πρώτη φορά που Παλαιστίνιος κρατούμενος πεθαίνει υπό αυτές τις συνθήκες εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο Αντνάν εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο κελί του και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την ανάνηψή του, ανακοίνωσε η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία ή ιατρικές εξετάσεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Αντνάν και για να θρηνήσουν για τον θάνατό του. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ. Εξάλλου έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από έκκληση για γενική απεργία.

Από το 2011 ο Αντνάν είχε πραγματοποιήσει τέσσερις φορές απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του από τις ισραηλινές αρχές χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν κάνει απεργία πείνας αλλά κανείς δεν έχει πεθάνει από το 1992.

Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων, ο Αντνάν είχε συλληφθεί 12 φορές από τις ισραηλινές αρχές και είχε περάσει οκτώ χρόνια στη φυλακή, κυρίως υπό διοικητική κράτηση, ένα μέτρο που επιτρέπει την κράτηση χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ή τη διεξαγωγή δίκης.

Αυτή τη φορά ο Αντνάν είχε συλληφθεί για την εμπλοκή του στον Ισλαμικό Τζιχάντ και για ρητορική που υποκινεί σε βία, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο AFP.

Αντικρούοντας την εκδοχή της σωφρονιστικής υπηρεσίας ο δικηγόρος του Αντνάν, ο Τζαμίλ αλ Χάτιμπ, κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι του στέρησαν την ιατρική βοήθεια.

«Ζητήσαμε να μεταφερθεί σε πολιτικό νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν σωστά. Δυστυχώς το αίτημά μας αντιμετωπίστηκε με αδιαλλαξία και απόρριψη», κατήγγειλε ο αλ Χάτιμπ στο Reuters.

Η Λίνα Κάσεμ- Χάσαν της οργάνωσης Physicians for Human Rights in Israel, δήλωσε ότι επισκέφθηκε τον Αντνάν στις 23 Απριλίου. Τότε είχε χάσει 40 κιλά και δυσκολευόταν να αναπνεύσει αλλά είχε τις αισθήσεις του.

«Ο θάνατός του μπορούσε να αποφευχθεί», τόνισε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι αρκετά ισραηλινά νοσοκομεία είχαν αρνηθεί να περιθάλψουν τον Αντνάν, αφού διακομίστηκε στο τμήμα επειγόντων τους.

«Ο Χαντέρ Αντνάν επέλεξε την απεργία πείνας ως έσχατη λύση, ένα μη βίαιο μέσο για να διαμαρτυρηθεί για την καταπίεση που υφίσταται ο ίδιος και ο λαός του», σχολίασε σήμερα η οργάνωση.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το σπίτι τους στην Αράμπα, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η σύζυγός του Ράντα Μούσα δήλωσε ότι ο θάνατος του Αντνάν αποτελεί πηγή «περηφάνιας».

Την Παρασκευή είχε δηλώσει στο AFP ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν «πολύ δύσκολες» και ότι οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο και να επιτρέψουν στον δικηγόρο του να τον επισκεφθεί.

Ο 45χρονος Αντνάν καταγόταν από τη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη. Πηγές από τον Ισλαμικό Τζιχάντ δήλωσαν ότι ήταν ένας από τους πολιτικούς ηγέτες της οργάνωσης.

«Η μάχη συνεχίζεται»

«Η μάχη μας συνεχίζεται και ο εχθρός θα συνειδητοποιήσει για μία ακόμη φορά ότι τα εγκλήματά του δεν θα περάσουν χωρίς τιμωρία», τόνισε ο Ισλαμικός Τζιχάντ σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ το Ισραήλ επεσήμανε ότι ακύρωσε στρατιωτική άσκηση που ήταν προγραμματισμένη στην περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας μέχρι «να εκτιμηθεί η κατάσταση», ενώ έθεσε σε υψηλό συναγερμό τους εργαζόμενους στις φυλακές. Στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε από σπασμένα γυαλιά ενώ δύο οχήματα υπέστησαν ζημιές από σφαίρες και πρόσθεσε ότι αναζητεί τους δράστες.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα ούτε για το περιστατικό στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ