ΚΑΙΡΟΣ

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρουάντα

Αυτή η μίνι-περιοδεία, η δεύτερη που πραγματοποιεί στην υποσαχάρια Αφρική αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, πραγματοποιείται λίγο μετά εκείνην του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Ιούλιο το Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε σήμερα τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρουάντα, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο Πολ Καγκάμε στο Κιγκάλι, τελευταίο σταθμό της αφρικανικής περιοδείας του που αποσκοπεί να αντισταθεί στη ρωσική επιρροή.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ήρωα του "Ξενοδοχείου Ρουάντα" Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ο οποίος εκτίει από πέρυσι 25ετή ποινή κάθειρξης και διαθέτει καθεστώς μονίμου κατοίκου στις ΗΠΑ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης στη Ρουάντα, τρίτο και τελευταίο σταθμό της αφρικανικής περιοδείας του μετά τη Νότια Αφρική και τη ΛΔ του Κονγκό.

Αυτή η μίνι-περιοδεία, η δεύτερη που πραγματοποιεί στην υποσαχάρια Αφρική αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, πραγματοποιείται λίγο μετά εκείνην του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Ιούλιο το Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα.

Σήμερα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Κιγκάλι, ο Μπλίνκεν εξέφρασε τις "σοβαρές ανησυχίες" της Ουάσινγκτον για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρουάντα.

"Όπως είπα στον πρόεδρο Καγκάμε, πιστεύουμε πως οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες πρέπει να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς φόβο εκφοβισμού, φυλάκισης, βίας και κάθε άλλης μορφής καταστολής", δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Υπογράμμισε εξάλλου "τις ανησυχίες" των ΗΠΑ για "την έλλειψη διασφαλίσεων για μια δίκαιη δίκη" του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα.

Η οικογένεια του τελευταίου είχε πει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πως περίμενε από τον Μπλίνκεν ότι η "απευθείας δέσμευσή" του θα βοηθήσει να τεθεί τέλος στον "εφιάλτη" εκείνων και και του συγγενή τους, η υγεία του οποίου επιδεινώνεται, όπως είπε.

Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, 68 ετών, έγινε διάσημος από την ταινία "Ξενοδοχείο Ρουάντα" που κυκλοφόρησε το 2004 και δείχνει πώς αυτός ο μετριοπαθής Χούτου που διηύθυνε το ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Ρουάντα διέσωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στη διάρκεια της γενοκτονίας των Τούτσι το 1994. Τον Μάιο, η Ουάσινγκτον εκτίμησε πως "κρατείται άδικα" από τη δικαιοσύνη της Ρουάντα.

Ενόψει της άφιξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, η κοινωνία των πολιτών και ΜΚΟ είχαν ζητήσει από την αμερικανική πλευρά να λάβει θέση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) να καλεί τον Μπλίνκεν να "διαμηνύσει επειγόντως (στο Κιγκάλι) ότι θα υπάρξουν συνέπειες στην καταστολή και στις καταπατήσεις δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Ρουάντα και πιο πέρα".

Απηχώντας τα σχόλια του Παρατηρητηρίου, η Βικτουάρ Ινγκαμπίρε, στέλεχος της αντιπολίτευσης της Ρουάντα, δήλωσε στο AFP πως ο Μπλίνκεν αναμενόταν να "εγείρει το θέμα των δημοσιογράφων και των πολιτικών που έχουν φυλακισθεί" επειδή αντιτέθηκαν στην κυβέρνηση του Πολ Καγκάμε.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Καγκάμε το θέμα της φερόμενης υποστήριξης του Κιγκάλι σε μια οργάνωση ανταρτών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη M23, θέμα που είχε συζητήσει την προηγουμένη στην Κινσάσα.

"Κάθε υποστήριξη και συνεργασία με οποιαδήποτε ένοπλη οργάνωση στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό θέτει σε κίνδυνο τις τοπικές κοινότητες και την περιφερειακή σταθερότητα, και κάθε χώρα στην περιοχή πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων", δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με μία έκθεση ειδικών την οποία τους είχαν αναθέσει τα Ηνωμένα Έθνη, και είχε δει στις αρχές Αυγούστου το AFP, ο στρατός της Ρουάντα "πραγματοποίησε στρατιωτικές επεμβάσεις εναντίον ένοπλων οργανώσεων της ΛΔ του Κονγκό και θέσεων των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ του Κονγκό" από τον Νοέμβριο του 2021 και μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Το Κιγκάλι το διέψευσε κατηγορηματικά.

Η M23 είναι μια οργάνωση πρώην ανταρτών όπου κυριαρχούν οι Τούτσι που ηττήθηκε το 2013 και η οποία πήρε τα όπλα στα τέλη του περασμένου έτους, κατηγορώντας την Κινσάσα ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για αποστράτευση και επανένταξη των μαχητών της.

Η Κινσάσα κατηγορεί το Κιγκάλι ότι υποστηρίζει αυτή την εξέγερση, κάτι που διαψεύδει η Ρουάντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ