Ρώσος αξιωματούχος: Προσεχώς θα μπει το ρούβλι στην κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας

Η ρωσική αρχή που ελέγχει την παραλιακή πόλη της Χερσώνας, στην νότια Ουκρανία, έχει την πρόθεση να εισαγάγει το ρούβλι για να αντικαταστήσει το ουκρανικό νόμισμα, την γρίβνα, από την 1η Μαΐου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ρωσικής τοπικής διοίκησης.

"Από την 1η Μαΐου θα περάσουμε στη ζώνη του ρουβλίου", δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής του προέδρου της ρωσικής τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία εγκαθιδρύθηκε από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή αυτή στην αρχή της εισβολής τους στην Ουκρανία.

Η μετάβαση στο ρωσικό ρούβλι θα απαιτήσει έως και τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους θα κυκλοφορεί μαζί με το επίσημο ουκρανικό νόμισμα, την γρίβνα, πρόσθεσε το RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Στρεμούσοφ.

"Μετά θα περάσουμε ολοκληρωτικά σε διακανονισμούς σε ρούβλια", σημείωσε o ίδιος.

Προς το παρόν κανένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δεν έχει επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές.

Την Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό της την περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς εξασφαλίζει εν μέρει τη χερσαία σύνδεση ανάμεσα στην χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει προσαρτήσει η Μόσχα, και στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα είχε εξάλλου ανακοινώσει την κατάληψη της πόλης της Χερσώνας στις 3 Μαρτίου.

Οι τοπικές αρχές στην Ουκρανία δηλώνουν ότι η Ρωσία έχει διορίσει δικό της δήμαρχο στην πόλη της Χερσώνας και έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τα κεντρικά γραφεία της περιφερειακής διοίκησης, με την περιοχή αυτή να αποτελεί το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που θέτουν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κίεβο κατηγορεί εξάλλου τη Ρωσία ότι θέλει να διοργανώσει στην περιφέρεια αυτή, όπως και στην γειτονική της, αυτή της Ζαπορίζια, ένα προσχηματικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Αυτό έγινε στο Ντονμπάς το 2014, όταν φιλορώσοι αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα, πήραν εν μέρει τον έλεγχο της περιοχής. Οι αυτονομιστές ανακήρυξαν τότε τις "λαϊκές δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε η Μόσχα λίγο πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

"Δεν θα υπάρξει Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει μια νέα προσάρτηση, πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία", είχε δηλώσει στις 22 Απριλίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν πίσω στην Χερσώνα "μια ειρηνική ζωή". Ωστόσο διαδηλώσεις κατά των Ρώσων και κατά της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος γίνονται τακτικά, σύμφωνα με ιστοτόπους ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, που δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο σε υποστήριξη των δημοσιευμάτων τους. Κανένας ξένος δημοσιογράφος δεν έχει πρόσβαση σε αυτή την πόλη, η οποία είχε σχεδόν 300.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ