Κλείσιμο

Ρωσία versus Δύση: Ένας πόλεμος σεναρίων κι οι απειλές για προβοκάτσια

Οι στρατιωτικές εισβολές δεν προαναγγέλλονται, λένε όσοι επιλέγουν να υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η Μόσχα μπλοφάρει, υπογραμμίζουν σε ανάλογα – συγκρατημένα καθησυχαστικό πνεύμα – πολλοί Ευρωπαίοι, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν εκείνοι λένε αυτό που πραγματικά πιστεύουν βάσει της πληροφόρησης που έχουν λάβει ή απλώς αυτό που θα ήθελαν να ισχύει.

Η Μόσχα δεν μπλοφάρει – Ο Πούτιν θα μπορούσε να διακινδυνέψει έναν πόλεμο, αντιτείνουν από την πλευρά τους οι νατοϊκοί Αμερικανοί, κινούμενοι όμως έτσι σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους νατοϊκούς Ευρωπαίους ή τουλάχιστον από μερίδα αυτών.

Εμείς δεν έχουμε σκοπό να εισβάλουμε στην Ουκρανία, διαβεβαιώνει από τη μεριά της η Μόσχα, η οποία έχει όμως συγκεντρώσει έναν πρωτοφανή για τα μεταψυχροπολεμικά δεδομένα αριθμό στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Προτιμητέα μια διπλωματική εκτόνωση της κρίσης, συμφωνούν όλοι, Ρώσοι και νατοϊκοί, την ώρα όμως που αμφότεροι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία, οι μεν στην Ανατολική Ευρώπη, οι δε στη δυτική Ρωσία.

Αναζωογονημένο το ΝΑΤΟ από την όξυνση της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία, λένε οι Financial Times.

Ο Πούτιν κερδίζει χωρίς να κάνει τίποτα, διαφωνεί από την πλευρά του το Bloomberg.

Αντικρουόμενα σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, όλα τα προαναφερθέντα προφανώς και δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα.

Την ίδια ώρα ωστόσο, αν και αντικρουόμενες μεταξύ τους, οι προσεγγίσεις των εμπλεκομένων έρχονται να οδηγήσουν σε ένα κοινό συμπέρασμα αναφορικά με τον ακήρυχτο πόλεμο (ή κεκηρυγμένο σε περιοχές όπως είναι για παράδειγμα εκείνη του Ντονμπάς) που ήδη μαίνεται.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα «πολεμούν» ήδη, όχι όμως με όπλα αλλά με… σενάρια, ανακοινώσεις, επιστολές και διαρροές στα μίντια.

Οι Αμερικανοί υποστήριξαν προ ημερών ότι η ρωσική πλευρά ετοιμάζει μεγάλη προβοκάτσια, με τη δημοσίευση σκηνοθετημένου βίντεο υποτιθέμενης ουκρανικής επίθεσης κατά ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, που θα «νομιμοποιούσε» μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Οι Αμερικανοί μίλησαν δημόσια για ένα τέτοιο σενάριο, σε μια προσπάθεια να το προλάβουν και να το αποτρέψουν, πλήττοντας βέβαια κατά αυτόν τον τρόπο παράλληλα και το προφίλ της ρωσικής πλευράς.

Ανάλογα σενάρια ωστόσο, για επαπειλούμενες προβοκάτσιες του αντιπάλου, έχουν καταγγείλει δημόσια το περασμένο διάστημα και: η Ουκρανία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά., σε μια προσπάθεια ενδεχομένως να τα προλάβουν-εξορκίσουν ή και να τα εργαλειοποιήσουν ως μέσο συκοφάντησης των «κακόβουλων» διαθέσεων του αντιπάλου ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν δημοσιευτεί παράλληλα και σενάρια για τους Ρώσους που ενδέχεται να διακόψουν τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο και τους Δυτικούς που προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναζητώντας εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.  

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αντιμαχόμενων πιθανοτήτων, δεν θα έπρεπε βέβαια να εκπλήσσει και ο τίτλος του Bloomberg περί «ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» που δημοσιεύθηκε κατά λάθος, ως ένα από τα πιθανά σενάρια που είχε ήδη επεξεργαστεί το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, και αποσύρθηκε, δίνοντας όμως την ευκαιρία στη ρωσική πλευρά να καταγγείλει το «κλίμα» που έχουν δημιουργήσει οι Δυτικοί με τις αλλεπάλληλες «επιθετικές» τους δηλώσεις.

Εάν, πάντως, τα σενάρια μπορούσαν να «εξορκίζονται» προτού γίνουν πράξη, δια της πρόωρης δημοσίευσής τους, τότε το ενδεχόμενο μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία θα έπρεπε να έχει ήδη αποκλειστεί.

Ποιος μπορεί να το πει με βεβαιότητα; Ο ίδιος ο Πούτιν, λένε οι περισσότεροι, ενώ οι εξελίξεις όμως τρέχουν σε όλα τα μέτωπα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις