Τον περασμένο μήνα, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έθεσε στο τραπέζι των επιχειρήσεων το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στο πεδίο της Ουκρανίας, ως ένα μέσο κατατρομοκράτησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των συνεργατών του. Η συζήτηση διεξήχθη χωρίς την παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει το BBC. Όμως αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Ο Ρώσος πρόεδρος όχι απλώς γνωρίζει, αλλά κινεί τα νήματα στο νέο αφήγημα και σκηνικό που επιχειρεί να στήσει η Μόσχα. Τα τελευταία 24ωρα, οι αναφορές και οι απειλές για μία πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων και το ξέσπασμα ενός Παγκοσμίου Πολέμου, γίνονται σε καθημερινή βάση από τους Ρώσους, σε μία προσπάθεια να πιέσουν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με ένα πιθανό ολοκαύτωμα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι συνεργάτες του στήνουν το αφήγημά τους, χρεώνοντας στη Δύση μία πιθανή κλιμάκωση της ήδη ακραία τεταμένης κατάστασης. Στο «παιχνίδι», σύμφωνα και με δηλώσεις του Λευκού Οίκου, φέρονται να έχουν μπει τόσο το Ιράν, όσο και η Βόρεια Κορέα, με την αποστολή όπλων στις ρωσικές δυνάμεις του οκρανικού μετώπου, πλατειάζοντας ακόμα περισσότερο το κάδρο.
Τα δύο τελευταία 24ωρα, οι Ρώσοι απειλούν επισήμως με παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές χώρες είναι εκείνες που ωθούν την κατάσταση στα άκρα.
Πρώτος μίλησε για πυρηνική σύγκρουση ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλοτε πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο άμεσος συνεργάτης του Πούτιν δεν δίστασε να θέσει ευθέως το δίλημμα: Νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία, ή παγκόσμιος πυρηνικός πόλεμος.
Σαφέστερη δήλωση δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, με το αιτιολογικό ότι το Κίεβο, με την υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων, απειλεί άμεσα τη ρωσική επικράτεια και κυριαρχία.
«Εάν δεν αναμένεται να κερδίσει η Ρωσία, τότε, προφανώς, θα κερδίσει η Ουκρανία. Στόχος της Ουκρανίας στον πόλεμο, που κήρυξε το καθεστώς του Κιέβου, είναι η ανάκτηση όλων των εδαφών που ανήκαν στο παρελθόν σε αυτήν. Με άλλα λόγια, η προσάρτησή τους από τη Ρωσία. Αυτό αποτελεί απειλή για την ύπαρξη του κράτους μας και την κατάρρευση της σημερινής Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη και πρόσθεσε το συμπέρασμα ότι μια τέτοια πιθανότητα ήταν ένας άμεσος λόγος για τη χρήση της παραγράφου 19 των θεμελιωδών αρχών της κρατικής πολιτικής της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής. «Ποιος σχεδιάζει μια πυρηνική σύγκρουση στην πραγματικότητα, μπορώ να ρωτήσω; Τι είναι αυτό, αν όχι μια άμεση πρόκληση ενός παγκόσμιου πολέμου με τη χρήση πυρηνικών όπλων;» είπε.
Σύμφωνα με την παράγραφο 19 του αναφερόμενου εγγράφου, οι συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στα εδάφη της Ρωσίας ή των συμμάχων της, τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον εχθρό ή άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής στα εδάφη της Ρωσίας και των συμμάχων της, ο αντίκτυπος του εχθρού στις κρίσιμες κρατικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας, η αποτυχία των οποίων θα αδυνατίσει τις πυρηνικές δυνάμεις αντιποίνων.
Επιπλέον, η παράγραφος 19 αναφέρει μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων μια επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας με τη χρήση συμβατικών όπλων που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του κράτους, την οποία ανέφερε ο Μεντβέντεφ στις δηλώσεις του.
Απειλές από τη Μαρία Ζαχάροβα κατά της Νορβηγίας
Απειλές κατά της Νορβηγίας εξαπέλυσε την Τετάρτη η Μόσχα δια της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Με αφορμή την απόφαση της Νορβηγίας να αναβαθμίσει το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού από χθες 1η Νοεμβρίου, λόγω Ρωσίας, η Ζαχάροβα μίλησε για «κλιμάκωση της έντασης» και «έγκαιρη και επαρκή απάντηση σε κάθε εχθρική ενέργεια».
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται τις στρατιωτικές προετοιμασίες της Νορβηγίας κοντά στα σύνορά της ως πορεία κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.
«Ξένες στρατιωτικές βάσεις εμφανίστηκαν πράγματι μόνιμα στη Νορβηγία. Η αντίστοιχη υποδομή έχει εκσυγχρονιστεί, αγοράζεται σύγχρονος εξοπλισμός και το Όσλο είναι πλέον μεταξύ των πιο ενεργών υποστηρικτών της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική», είπε.
«Θεωρούμε τέτοιου είδους εξελίξεις κοντά στα ρωσικά σύνορα ως σκόπιμη επιδίωξη του Όσλο για μια καταστροφική πορεία προς την κλιμάκωση της έντασης στην ευρωαρκτική περιοχή και την τελική καταστροφή των ρωσονορβηγικών σχέσεων».
Η Ζαχάροβα επέμεινε ότι αυτή δεν ήταν επιλογή της Μόσχας. «Η Ρωσία είναι πάντα ανοιχτή σε έναν ειλικρινή και με αμοιβαίο σεβασμό διάλογο, αλλά κάθε εχθρική ενέργεια θα ακολουθείται από έγκαιρη και επαρκή απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος.
ΥΠΕΞ: Οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον φόβο ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» και ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει «να ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην παρούσα περίπλοκη και ταραχώδη κατάσταση, που προκαλείται από ανεύθυνες και αναιδείς ενέργειες που στοχεύουν στην υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, ο πιο άμεσος στόχος είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Η Μόσχα δήλωσε ότι εμμένει σε μια κοινή δήλωση που εξέδωσε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία τον Ιανουάριο, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή τους ευθύνη για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.
«Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμών από τις 3 Ιανουαρίου 2022», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δηλώσεις του Πούτιν για τα πυρηνικά
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εμφανιστεί επανειλημμένα να απειλεί με πυρηνική επίθεση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το στρατιωτικό της δόγμα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.
Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν είπε ότι «δεν μπλοφάρει» όταν δήλωνε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να υπερασπιστεί το έδαφός της. Πρόσθεσε τότε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα «προηγούμενο» όταν έριξαν δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Λίγο αργότερα, ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της περιοχής της Τσετσενίας και βασικός σύμμαχος του Πούτιν, κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ένα «πυρηνικό όπλο χαμηλής απόδοσης» στην Ουκρανία.
Η Μόσχα κατηγορεί επίσης συχνά το Κίεβο ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ισχυριζόταν στην αρχή του πολέμου ότι το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως προγεφύρωμα για να απειλήσει τη Ρωσία - ισχυρισμοί που αρνήθηκαν η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
Λαβρόφ: Δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στον Κόλπο
Παράλληλα σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του ότι δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία που θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση στον Κόλπο, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο Λαβρόφ σχολίασε «την επιβλαβή εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει από δυτικά μέσα ενημέρωσης».
Ο Λαβρόφ είπε στον Αμιραμπντολαχιάν ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην στρατηγικής σημασίας περιοχή, πρόσθεσε το υπουργείο.
Η Ουάσινγκτον εξέφρασε χθες ανησυχία για απροσδιόριστες απειλές από το Ιράν κατά της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει εάν χρειαστεί.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία είχε μοιραστεί πληροφορίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας για μια επικείμενη επίθεση από το Ιράν σε στόχους στο σουνιτικό βασίλειο.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.