Εδώ και περίπου ένα χρόνο ξεκίνησαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναντίον στρατιωτικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων όχι μόνο σε προσαρτημένες από τη Ρωσία περιοχές, όπως η Κριμαία, αλλά και στην Ρωσική Ομοσπονδία. Ένας από τους πρώτους στόχους ήταν τον Ιούνιο του 2022 το διυλιστήριο Ροστόφ. Ακολούθησε τον περσινό Δεκέμβριο το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο Ένγκελς και πρόσφατα η επίθεση σε διάφορα σημεία της Μόσχας.
Τι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις; Οι απόψεις των αναλυτών διίστανται. Ο αυστριακός ειδικός σε ζητήματα Ρωσίας Γκέρχαρντ Μάνγκοτ θεωρεί ότι οι επιθέσεις drones στη Μόσχα συνδέονται με τις επιθέσεις στη ρωσική παραμεθόριο από παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες υποτίθεται ότι αποτελούνται από Ρώσους και δρουν από το ουκρανικό έδαφος:
"Προφανώς ο στόχος από ουκρανικής πλευράς είναι να μεταφερθεί ο τρόμος του πολέμου και στη ρωσική ενδοχώρα. Με τις επιθέσεις στέλνεται το μήνυμα ότι το ρωσικό κράτος δεν είναι σε θέση να προστατέψει τον πληθυσμό, είτε ζει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, είτε στη Μόσχα". Ο αυστριακός ειδικός θεωρεί ότι με τις επιθέσεις αυτές αντικρούεται το αφήγημα του Κρεμλίνου προς τους Ρώσους ότι «όλα βαίνουν κανονικά, σαν να μην υπήρχε ποτέ πόλεμος στην Ουκρανία»
"Στόχος είναι να αυξηθεί το ρωσικό τίμημα για τον πόλεμο"
Σε αντίθεση ο γερμανός ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα Γκούσταφ Γκρέσελ από τη δεξαμενή σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων θεωρεί ότι θα πρέπει να διαχωριστούν οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα στη Μόσχα και εκείνες κατά της ρωσικής πόλης Μπελγκορόντ. Ο ειδικός δηλώνει στην DW: "Οι επιθέσεις κατά της ρωσικής πρωτεύουσας ήθελαν να στείλουν το μήνυμα στην άρχουσα τάξη ότι και εσείς θα ξυπνάτε όπως εμείς από αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα". Ο Γκούσταφ Γκρέσελ εκτιμά ότι το Κίεβο θέλει να πιέσει τη Μόσχα να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην παραμεθόριο, αποσύροντας για το λόγο αυτό στρατεύματα από την Ουκρανία: «Θα φανεί αν με αυτό τον τρόπο οι Ουκρανοί αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας αντεπίθεσης το επόμενο διάστημα».
Από την πλευρά της η Δύση αντιδρά με αυτοσυγκράτηση στις πρόσφατες επιθέσεις. Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε την Τετάρτη στην DW ότι το διεθνές δίκαιο επιτρέπει στην Ουκρανία στο πλαίσιο της αυτοάμυνας επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας, πρόσθεσε ωστόσο ότι το Βερολίνο τάσσεται κατά της χρήσης γερμανικών όπλων από τους Ουκρανούς στις εν λόγω στρατιωτικές επιχειρήσεις. Παρόμοια ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπαϊ δήλωσε ότι στις επιθέσεις κατά της Μόσχας δεν χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά οπλικά συστήματα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν στηρίζουν επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος».
Αναφερόμενος στην πιθανότητα επέκτασης των ουκρανικών επιθέσεων στη ρωσική επικράτεια ο Όλαγκ Ινγκνατόφ, ειδικός της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης, πιστεύει ότι το Κίεβο προσπαθεί να αυξήσει το ρωσικό τίμημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. O Ιγκνατόφ δαπιστώνει ότι οι ΗΠΑ «έχουν επιρροή στην Ουκρανία, αλλά όχι σε κάθε περιοχή». Θεωρεί δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον είναι σε θέση να πιέσει το Κίεβο να μην χρησιμοποιεί αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως το HIMARS, για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια. Δεν μπορεί όμως να κάνει περισσότερο από αυτό.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.