Reuters: Η Wagner δηλώνει ότι οι δυνάμεις της πλησιάζουν στη Μόσχα - Bίντεο - Φωτό - Χάρτης

Η περιφέρεια Κάλουγκα, που απέχει μόλις 180 χλμ. από τη Μόσχα, επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις - Βίντεο με S-400 στα χέρια της Wagner

Προελαύνουν βόρεια, προς τη Μόσχα, χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση, οι δυνάμεις της Wagner. Κονβόι με 5.000 μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης πλησιάζει στη Μόσχα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή κοντά στην ηγεσία της Wagner. 

Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση της ρωσικής περιφέρειας Κάλουγκα, νότια της Μόσχας, επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις, εν μέσω της ανταρσίας της Wagner. Η περιφερειακή πρωτεύουσα της Κάλουγκα απέχει μόλις 180 χλμ. από τη Μόσχα.

Οι ρωσικές αρχές ακροβολίζονται με πολυβόλα σε στρατηγικά σημεία της νότια της Μόσχας για να παρεμποδίσουν τους άνδρες της μισθοφορικής οργάνωσης του Πριγκόζιν.

Ρώσοι στρατιώτες οργάνωσαν θέσεις μάχης με την τοποθέτηση πολυβόλων στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με φωτογραφίες της εφημερίδα Vedomosti. 

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων και του κινδύνου για τους πολίτες, ο δήμαρχος Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν κήρυξε αργία για τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι δύσκολη.

Νωρίτερα, ο  κυβερνήτης της περιφέρειας Λιπέτσκ Ιγκόρ Αρταμόνοφ, περιοχής ανάμεσα στο Βορονέζ και της Μόσχας, επιβεβαίωσε ότι η Wagner μετακινεί εξοπλισμό στην περιοχή και έχει στόχο να συνεχίσει βόρεια με προορισμό τη ρωσική πρωτεύουσα. 

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει, άγνωστο πως προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400 στα χέρια της Wagner στην περιοχή του Ροστόφ. 

Kaluga

Το BBC επιβεβαίωσε ως γνήσιο βίντεο που δείχνει μια φάλαγγα οπλισμένων οχημάτων της Wagner να ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο M4, ο οποίος συνδέει το Βορονέζ με τη Μόσχα μέσω του Λιπέτσκ.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λιπέτσκ ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις, είτε με δημόσια οχήματα είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης καυχήθηκε το μεσημέρι ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ.

Σε ένα νέο ηχητικό μήνυμα είπε ότι οι άνδρες του δέχθηκαν ωστόσο πυρά από πυροβολικό και ελικόπτερα καθ' οδόν προς το Ροστόφ. Τόνισε ότι πιστεύει ότι έχει τη στήριξη του ρωσικού λαού σε αυτό που αποκαλεί «πορεία για τη δικαιοσύνη».

Να σημειωθεί ότι το Ροστόβ-ον-Ντον, που έχει καταληφθεί από τεθωρακισμένα άρματα μάχης της Wagner, αποτελεί τη μεγαλύτερη ρωσική πόλη του νότου. Πάντως, ομάδα Τσετσένων του Καντίροφ διακρίνεται σε βίντεο έξω από το Ροστόφ.

Βετεράνοι της Wagner δηλώνουν ότι περιμένουν την εντολή του Πριγκόζιν για να συμμετάσχουν στην εξέγερση.

Στη Μόσχα οχυρώνονται υπό το φόβο της Wagner, αλλά εμφανίζονται κυρίως μέλη της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB), όχι του ρωσικού στρατού 

«θέλουμε μόνο να κατευθυνθούμε στη Μόσχα, μην προσπαθήσετε να μας σταματήσετε» απευθύνει μήνυμα στον ρωσικό στρατό ένας μαχητής της Wagner. 

Wagner PMC tanks on the M-4 highway going through Lipetsk region, north of Voronezh, headed toward Moscow. pic.twitter.com/VRPTX7b5z3

Νωρίτερα σήμερα ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

To Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές και κατευθύνεται προς τη ρωσική πρωτεύουσα. 

Ρώσοι εθνικιστές με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB δήλωσαν ότι θα δημοσιεύσουν σύντομα ένα σχέδιο δράσης για να απαντήσουν στην ανταρσία της Wagner.

Διαβάστε σχετικά: Οι «σκληροπυρηνικοί» Τσετσένοι του Καντίροφ στο πλευρό του Πούτιν

Η ρωσική εθνικιστική οργάνωση, γνωστή ως «Λέσχη Αγανακτισμένων Πατριωτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένας εμφύλιος πόλεμος ενδέχεται να οδηγήσει σε ταπεινωτική στρατιωτική ήττα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Ρωσία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Στη ρωσική πρωτεύουσα έχει επιβληθεί αντιτρομοκρατικό καθεστώς και θωρακισμένα οχηματα περιφρουρούν στο κέντρο, γύρω από το υπουργείο Άμυνας και η κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο.  Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει οχυρώσεις στην είσοδο της Μόσχας και τανκς έχουν παραταχθεί κατά μήκος των κεντρικών δρόμων που οδηγούν στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να ανατινάξει γέφυρες στον ποταμό Oka, νότια της Μόσχας για να αποτρέψει την είσοδο των μαχητών της Wagner  στη πρωτεύουσα. 

Trenches are being dug in Moscow and bridges are being mined. pic.twitter.com/xuP3TtFPdr

— Clash Report (@clashreport) June 24, 2023

The Russian regime military threatens to blow up the main bridges leading over the Oka River south of Moscow in case the insurgents move closer to Moscow.

It is remarkable that all the terror the Russian military was bringing to foreign countries has come home.#Russia #Coup pic.twitter.com/FP7X2D9AHZ

— (((Tendar))) (@Tendar) June 24, 2023

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανεστάλη η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα, που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα. Στη Μόσχα σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ετοιμάζονται να κόψουν την πρόσβαση στο ίντερνετ. 

Ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σομπιάνιν τόνισε σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ότι δεν έχουν τεθεί περιορισμοί για τις μετακινήσεις αυτοκινήτων και φορτηγών που εισέρχονται και εξέρχονται από την ρωσική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι έλεγχοι ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Στο πλαίσιο της έκτακτης κατάστασης, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει την κράτηση για 30 ημέρες για την παραβίαση του στρατιωτικού νόμου σε μέρη όπου έχει επιβληθεί.

Την ίδια ώρα, με ένα βίντεο οι Ρώσοι του RDK που μάχονται τον Πούτιν, ανακοίνωσαν ότι συντάσσονται με τη Wagner. «Καλούμε όλους τους υποστηρικτές του RDK να αναλάβουν ενεργή δράση. Όλοι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να καθορίσουμε τη μοίρα μας και τη μοίρα της Πατρίδας μας», αναφέρεται στο βίντεο μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr