Κλείσιμο

Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25

Ήταν η πρώτη ρωσική αποστολή στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια, όταν πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Η πρώτη έπειτα από 47 χρόνια αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη απέτυχε, αφού το διαστημόπλοιό της, Luna-25, περιστράφηκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη στη Σελήνη, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roskosmos.

Χθες η Roskosmos έκανε μια αινιγματική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι μια «μη φυσιολογική κατάσταση» σημειώθηκε στο ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 καθώς προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά πρoσελήνωσης, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το σκάφος μετακινήθηκε σε μη προβλέψιμη τροχιά και σταμάτησε να υπάρχει ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης» ανέφερε σήμερα.

Η αποτυχία αυτής της αποστολής κύρους υπογραμμίζει την αποδυνάμωση της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης, μετά τις ένδοξες ημέρες του ανταγωνισμού την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη -τον Σπούτνικ 1 το 1957- και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.

Η Ρωσία δεν είχε επιχειρήσει αποστολή στο διάστημα από το Luna-24 το 1976, όταν πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Το Luna-25 επρόκειτο να προσεληνωθεί αύριο, 21 Αυγούστου. Με μέγεθος περίπου ενός μικρού αυτοκινήτου, είχε σκοπό να λειτουργήσει για ένα έτος στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Η ύπαρξη νερού στον φυσικό δορυφόρο της Γης αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη από τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από την Ινδία, το διαστημόπλοιο της οποίας, Chandrayaan-3, προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αυτή την εβδομάδα, και ευρύτερα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν προωθήσει αμφότερες τις διαστημικές τους φιλοδοξίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Σελήνη