Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους απεικονίζει ως ήρωες: Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έτοιμοι και πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους στην «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας.
Καθώς όμως ο δύσκολος και κρύος χειμώνας και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, όλο και περισσότερες ιστορίες εμφανίζονται για Ρώσους στρατιώτες που αρνούνται να πολεμήσουν και υφίστανται τρομακτικές συνέπειες.
Άνδρες - συμπεριλαμβανομένων στρατεύσιμων – ξυλοκοπούνται, ρίχνονται αιμόφυρτοι σε υπόγειες φυλακές, λιμοκτονούν, απειλούνται με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης ή υποφέρουν από εικονικές εκτελέσεις, ως αποτέλεσμα της κατάρριψης των όπλων τους, είπαν οι συγγενείς τους.
Τουλάχιστον εννέα τοποθεσίες που πιθανώς κρατούν εκατοντάδες στρατιώτες έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, με εκείνους που καταφέρνουν να επιστρέψουν στη Ρωσία να λένε ότι οι συγγενείς αυτών που έχουν εξαφανιστεί, δεν ειδοποιούνται ποτέ.
Το ASTRA, ένα κανάλι Telegram που διευθύνεται από αντιφρονούντες Ρώσους δημοσιογράφους, άρχισε για πρώτη φορά να κάνει ρεπορτάζ για τα στρατόπεδα κράτησης τον Οκτώβριο, όταν προέκυψε ότι 20 στρατιώτες κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες στις κατεχόμενες περιοχές του Λουχάνσκ.
Οι άνδρες παραπονέθηκαν σε ένα βίντεο που βγήκαν λαθραία από την κράτηση, ότι κρατούνταν σε ένα υπόγειο, αναγκάζονταν να αφοδεύουν σε έναν κοινό κουβά και ότι έπρεπε να κοιμούνται στο πάτωμα κάτω από μια οροφή που έσταζε πάνω στα κορμιά τους.
Η ομάδα που στρατολογήθηκε με εντολή «μερικής κινητοποίησης» του Πούτιν, είπε ότι στάλθηκαν εκεί αφού αρνήθηκαν να πάνε στην πρώτη γραμμή.
Τελικά απομακρύνθηκαν από το υπόγειο και μεταφέρθηκαν σε ένα διοικητήριο στην πόλη Rubizhne όπου κρατήθηκαν για άλλες 10 ημέρες προτού έρθουν οι εισαγγελείς να τους απειλήσουν με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, εκτός και αν συμφωνούσαν να πολεμήσουν.
Όταν πάλι αρνήθηκαν, οδηγήθηκαν σε μια πρώην φυλακή κοντά στην πόλη Alchevsk που είναι η τελευταία τοποθεσία που γνωρίζουν.
Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ένα άλλο «μυστικό» υπόγειο, στο Zavitne Bazhannya, στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κρατούνται άλλα 20 άτομα.
«Δεν υπάρχει τουαλέτα στο υπόγειο, οι κρατούμενοι δεν έχουν πλυθεί για αρκετές εβδομάδες και ταΐζονται μία φορά την ημέρα», ανέφερε ο σταθμός ASTRA.
Ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Insider αναφέρθηκε επίσης στο ίδιο υπόγειο βρίσκοντας μια γυναίκα με το όνομα Έλενα Κασίνα, η οποία είπε ότι ο 33χρονος σύζυγός της κρατείται εκεί, αφού αρνήθηκε να πολεμήσει.
Είπε ότι ήταν ανθρακωρύχος στο επάγγελμα που στρατολογήθηκε στον ρωσικό στρατό - φαινομενικά ως μηχανικός οχημάτων - αλλά στην πραγματικότητα του δόθηκε μια μέρα πρακτικής σκοποβολής, μια μέρα σκαψίματος χαρακωμάτων και στη συνέχεια στάλθηκε στο μέτωπο.
Η Έλενα είπε ότι ο σύζυγός της «ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα ανδρών που αρνήθηκαν να εισβάλουν σε μια θέση της Ουκρανίας, προτού απειληθούν με εκτέλεση και πάρουν τους δρόμους».
Στάλθηκαν σε ένα υπόγειο κέντρο κράτησης στα μέσα Οκτωβρίου, κρατήθηκαν για δύο ημέρες χωρίς φαγητό, τους διέταξαν να επιστρέψουν μπροστά και μετά επέστρεψαν στο υπόγειο όταν αρνήθηκαν.
Το BBC μίλησε με έναν πατέρα του οποίου ο γιος ήταν αξιωματικός του στρατού όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, και αρχικά συμφώνησε να πάει να πολεμήσει, πιστεύοντας ότι ήταν το σωστό.
Όταν είδε τη ρωσική πολεμική μηχανή σε δράση, ο γιος του άνδρα άλλαξε γνώμη και - μαζί με «αρκετούς» άλλους - έγραψε ένα γράμμα αρνούμενος να πάει στη μάχη.
«Τους έβγαλαν τα όπλα και τέθηκαν υπό ένοπλη φρουρά», είπε.
Μια «διαφορετική ομάδα» Ρώσων στρατιωτών έφτασε και άρχισε να τους απειλεί να επιστρέψουν στο μέτωπο.
«Τον χτύπησαν και μετά τον έβγαλαν έξω σαν να επρόκειτο να τον πυροβολήσουν. Τον έβαλαν να ξαπλώσει στο έδαφος και του είπαν να μετρήσει μέχρι το δέκα. Αρνήθηκε. Έτσι, τον χτύπησαν στο κεφάλι αρκετές φορεές με ένα πιστόλι. Μου είπε ότι το πρόσωπό του ήταν γεμάτο αίματα ».
Μια άλλη γυναίκα, που ονομάζεται Oxana, είπε ότι ο γιος της είχε αρνηθεί να οδηγήσει τους άνδρες του σε μια αποστολή «βέβαιου θανάτου» και ως αποτέλεσμα κλείστηκε σε ένα από τα υπόγεια.
«Δεν έχουν δει φως για πέντε μήνες», είπε στο BBC.
Ο γιος της, μαζί με άλλους τέσσερις άνδρες, είναι πλέον επίσημα στη λίστα ως «αγνοούμενοι» από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το κτίριο όπου βρίσκονταν βομβαρδίστηκε.
Το ASTRA αναφέρει ότι έχει αποκαλύψει τουλάχιστον εννέα τοποθεσίες σε όλο το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ όπου βρίσκονταν ρωσικά στρατεύματα.
Τα περισσότερα είναι μικρά, στεγάζουν μόνο μερικές δεκάδες άτομα σε κάθε τοποθεσία, αλλά ένα λέγεται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερο καθώς εκεί βρίσκονται 300 στρατιώτες.
Η Ekaterina Belova, ο αδελφός της οποίας κρατείται στο σημείο, είπε στους τοπικούς δημοσιογράφους: «Δεν παίρνουν φαγητό. Δεν τους επιτρέπεται να φύγουν.
«Δεν επιτρέπεται να πλένονται. Δεν μπορούν να φορτίσουν το τηλέφωνο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν, κυριολεκτικά, τίποτα ανθρώπινο».
Μια άλλη γυναίκα, η οποία μίλησε ανώνυμα, αλλά είπε ότι ο σύζυγός της κρατείται στο Ζαΐτσεβο, πρόσθεσε: «Ταΐζονται μία φορά την ημέρα: μία ξηρή τροφή για πέντε έως έξι άτομα. Απειλούνται συνεχώς ».
Ο Πούτιν πιστεύεται ότι έχασε πάνω από 100.000 άνδρες νεκρούς και τραυματίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με χιλιάδες τανκς, εκατοντάδες αεροσκάφη και δεκάδες πλοία του πολεμικού ναυτικού είτε κατεστραμμένα είτε καταστράφηκαν.
Ο στρατός του έχει κερδίσει κάποιο έδαφος στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά έχει πολεμηθεί σε αδιέξοδο και απωθήθηκε σε αρκετές βασικές περιοχές.
Για να κλείσει την «τρύπα» στην πρώτη γραμμή του πολέμου λόγω των ακραίων απωλειών, ο Πούτιν αναγκάστηκε να κηρύξει «μερική κινητοποίηση» και να καλέσει 300.000 άνδρες να πολεμήσουν, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει διαμαρτυρίες και να ωθήσει περίπου 700.000 άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα αντί να κινδυνεύσουν να σταλούν στο μέτωπο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.