Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας διευρύνθηκε φθάνοντας τα 2,58 τρισ. ρούβλια τους πρώτους δύο μήνες του έτους καθώς η Μόσχα αύξησε δραστικά τις δαπάνες εν μέσω μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο και το αέριο, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Η οικονομία της Ρωσίας αποδείχθηκε απροσδόκητα ανθεκτική απέναντι στις δυτικές κυρώσεις πέρυσι, όμως η επιστροφή στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να είναι πολύ μακριά καθώς περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες κατευθύνονται προς τον στρατό και τα πλαφόν στις τιμές πιέζουν τα έσοδα από τις κρίσιμης σημασίας εξαγωγές ενέργειας.
Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο ήταν κατά 46,4% χαμηλότερα φθάνοντας τα 947 δισ. ρούβλια την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού να έχουν μειωθεί για τον μήνα κατά 24,8%.
Οι δαπάνες ήταν κατά 51,5% μεγαλύτερες τους πρώτους δύο μήνες του 2023, στα 5,74 τρισ. ρούβλια. Την ίδια περίοδο πέρυσι, η Ρωσία είχε καταγράψει πλεόνασμα 415 δισ. ρουβλίων.
Το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε να δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού πέρυσι. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως το μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στα 821 δισ. ρούβλια τον Φεβρουάριο από το ρεκόρ των 1,76 τρισ. ρουβλίων που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριου
Η συγκράτηση του ελλείμματος μπορεί να απαλύνει τις ανησυχίες της αγοράς για μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει πως μια περαιτέρω διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ρωσίας μπορεί να την αναγκάσει να αυξήσει τα επιτόκια από τα σημερινά επίπεδα του 7,5%.
Η κεντρική τράπεζα θα ορίσει το επόμενο ύψος των επιτοκίων στις 17 Μαρτίου.
Η Μόσχα εξαρτάται από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο --πέρυσι ήταν γύρω στα 11,6 τρισ. ρούβλια-- προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού και αναγκάστηκε να αρχίσει να πουλάει διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα προκειμένου να καλύψει ένα έλλειμμα που εντάθηκε λόγω του κόστους του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ανακατευθύνει τις εξαγωγές πετρελαίου από την Ευρώπη, κυρίως προς την Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία, που έσπευσαν να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο, παρά το πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι που αποφάσισε η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) στο ρωσικό αργό.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η Ρωσία κατάφερε να πουλήσει πετρέλαιο πάνω από το δυτικό πλαφόν τιμής, αμβλύνοντας την επίδραση των περιορισμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.