Ρωσία: Μόνο η συνθηκολόγηση του Κιέβου θα βάλει τέλος στον πόλεμο - Αδύνατη η πολιτική διευθέτηση

Η νέα εδαφική πραγματικότητα  πρέπει να αναγνωριστεί, η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίαςπρέπει να εξασφαλισθούν, ανέφερε η Ζαχάροβα

Μόνο η συνθηκολόγηση του Κιέβου θα βάλει τέλος στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, επανέλαβε σήμερα η Μόσχα, δύο ημέρες μετά τη διάσκεψη που έγινε στη Σαουδική Αραβία με θέμα τη σύγκρουση και δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί πρόοδος προς μια διευθέτηση.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια αληθινά συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν το καθεστώς του Κιέβου βάλει τέλος στις εχθροπραξίες και στις τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

«Η νέα εδαφική πραγματικότητα (σ.σ.: στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία) πρέπει να αναγνωριστεί, η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας (...) πρέπει να εξασφαλισθούν», τόνισε ακόμη, απαιτώντας «την επιβεβαίωση» των «αρχικών θεμελίων της κυριαρχίας της Ουκρανίας: του ουδέτερου, αδέσμευτου και αποπυρηνικοποιημένου καθεστώτος της».

Τα αιτήματα αυτά, τα οποία είχαν ήδη διατυπωθεί από τη Μόσχα όταν αυτή εξαπέλυσε τη στρατιωτική επίθεσή της το Φεβρουάριο του 2022, έχουν απορριφθεί από το Κίεβο.

Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα γίνονται δύο ημέρες αφότου η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε στην Τζέντα μια συνάντηση για την Ουκρανία, προσκαλώντας δυτικές αντιπροσωπείες και αντιπροσώπους αναδυόμενων δυνάμεων προσκείμενων στη Μόσχα, χωρίς την παρουσία της Ρωσίας.

Το γεγονός ότι οι μακροσκελείς συζητήσεις ανάμεσα στις πολυάριθμες αντιπροσωπείες, που ήταν παρούσες, δεν κατέληξαν σε κάποια σημαντική πρόοδο για τη διευθέτηση της σύγκρουσης δεν προκάλεσε έκπληξη. Εξάλλου δεν εκδόθηκε κάποια κοινή τελική δήλωση.

Αν και η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα πως «εκτιμά πολύ τη μεσολάβηση» από «τους φίλους μας χωρών των Νότου», διαβεβαίωσε πως «μια πολιτική διευθέτηση είναι αδύνατη» στη βάση της ειρηνευτικής φόρμουλας που προτείνεται από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κανένα από τα 10 σημεία της (σ.σ.: κυρίως η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος) δεν στοχεύει στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης με διαπραγματεύσεις στην κρίση και το σύνολό τους είναι ένα παράλογο τελεσίγραφο προς τη Ρωσία, που έχει στόχο να παραταθούν οι εχθροπραξίες», υποστήριξε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

Το Ριάντ, το οποίο πρόσκειται τόσο στη Μόσχα όσο και στην Ουάσινγκτον, επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή του στη διεθνή σκηνή. Στα μέσα Μαΐου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τζέντα στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και είχε ευχαριστήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για «την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ