ΚΑΙΡΟΣ

Το Κρεμλίνο στέλνει τους λιποτάκτες φυλακή ενώ χιλιάδες Ρώσοι το «σκάνε» από τη χώρα - Πώς θα αντιδράσει η Ε.Ε

Τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, στα σύνορα της χώρας με τη Γεωργία επικρατεί το αδιαχώρητο.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες στη Ρωσία μετά από την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να κηρύξει «μερική» επιστράτευση στη χώρα.

Κι ενώ η στρατολόγηση των Ρώσων εφέδρων έχει ήδη ξεκινήσει ο Ρώσος πρόεδρος σήμερα υπέγραψε τροποποίηση νόμου  που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.  

Παράλληλα έδωσε κίνητρα στους αλλοδαπούς να ενταχθούν στον στρατό, καθώς όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας για όσους  θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Οι διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης έχουν εξαπλωθεί σε πολλές ρωσικές πόλεις με τις συλλήψεις να ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Τη στιγμή λοιπόν που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, στα σύνορα της χώρας με τη Γεωργία επικρατεί το αδιαχώρητο.

Συγκεκριμένα ρωσικές αρχές αναγνώρισαν σήμερα μια «μεγάλη» κυκλοφορία οχημάτων που κινούνται με προορισμό τη Γεωργία, με περίπου 2.300 οχήματα να υπολογίζονται σε έναν μόνο συνοριακό σταθμό,.

«Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ιδιωτικών οχημάτων, περίπου 2.300 συνολικά, που έχουν φτάσει στη Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας και σχηματίζουν ουρά για να περάσουν το σημείο ελέγχου Βέρκχνι Λαρς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών αυτής της ρωσικής δημοκρατίας που συνορεύει με τη Γεωργία.

Λόγω αυτής της εισροής, «οι εκτελωνισμοί γίνονται δύσκολα», πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο κάλεσε τους Ρώσους να μην επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο ποσοστό ο αριθμός των οχημάτων που βρίσκονται στα σύνορα είναι υψηλότερος από τη συνηθισμένο, αλλά ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων αστυνομικών για να «διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια».

Η ανακοίνωση της επιστράτευσης οδήγησε πολλούς Ρώσους να ψάχνουν αεροπορικά εισιτήρια για να φύγουν από την χώρα, με πολλούς να φοβούνται ότι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο.

Ενώ οι Ρώσοι φοβούνται ένα πιθανό κλείσιμο των συνόρων σύντομα, μεγάλη είναι η κίνηση και στα χερσαία σημεία διέλευσης.

Εκτός από τη Γεωργία, τα σύνορα με το Καζακστάν και τη Μογγολία έχουν επίσης καταγράψει εισροή μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, με ορισμένες αναφορές να κάνουν λόγο μερικές φορές για πολλές ώρες αναμονής για τη διέλευση των συνόρων.

Τι στάση θα κρατήσει η ΕΕ

Εφόσον η «μεγάλη έξοδος» των Ρώσων συνεχίζεται με τέτοιο ρυθμό η Ε.Ε καλείται να λάβει μια απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει.

Για την προσεχή Δευτέρα έχει συγκληθεί έκτακτη συνάντηση πρεσβευτών των 27  προκειμένου οι χώρες να συντονίσουν τα βήματά τους.

Ως αυτό το στάδιο, οι 27 απέχουν πολύ από το να έχουν κοινή γραμμή ως προς την αντιμετώπιση των Ρώσων.

Ωστόσο μήνυμα υπέρ των Ρώσων που εγκαταλείπουν τη χώρα έστειλε σήμερα ο Σαρλ Μισέλ.

H EE πρέπει να δείξει ότι είναι ανοιχτή «σε όσους δεν θέλουν να εργαλειοποιηθούν από το Κρεμλίνο» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Kατ'αρχήν πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση [πρέπει] να φιλοξενεί όσους κινδυνεύουν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Εάν στη Ρωσία οι άνθρωποι κινδυνεύουν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, επειδή δεν ακολουθούν αυτήν την τρελή απόφαση του Κρεμλίνου να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρέπει να το λάβουμε υπόψη» ανέφερε ο κ. Μισέλ προσθέτοντας ότι συμφωνεί «στην ιδέα ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε πολύ γρήγορα γιατί αυτό είναι ένα νέο γεγονός - αυτή η μερική επιστράτευση».

Πηγή: skai.gr