της Αθηνάς Παπακώστα
Ρωσία και Ιράν, δύο χώρες των οποίων η σχέση είχε ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ένταση (υποβόσκουσα και μη), αποφασίζουν να ενωθούν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν αυτόν που βαφτίζουν κοινό εχθρό, τη Δύση. Η ανάδυση αυτής της συμμαχίας φέρνει, όμως, διεθνείς... επιπλοκές.
Η Ρωσία είναι η πιο πρόσφατη χώρα - παρίας της διεθνούς κοινότητας, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης και το Ιράν ήταν επί δεκαετίες το πλέον στρατηγικά απομονωμένο έθνος παγκοσμίως.
Και οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες με κρίσεις. Από τη μία η Μόσχα η οποία επιδίδεται σε έναν αγώνα αντοχής και σε έναν πόλεμο νεύρων για να αντέξει οικονομικά μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων και του εν εξελίξει δαπανηρού πολέμου στην Ουκρανία. Από την άλλη, η Τεχεράνη η οποία είναι αντιμέτωπη με το εσωτερικό της που βράζει αφού οι δρόμοι της γεμίζουν με πολίτες που υπερασπίζονται τις ελευθερίες τους.
Τη Ρωσία και το Ιράν δεν τις συνδέει η αγάπη αλλά η ανάγκη. Διαχρονικά τα συμφέροντά των δύο αυτών χωρών στη Μέση Ανατολή ήταν ασύμφωνα. Στο θέμα της Συρίας, όμως, συνασπίστηκαν με στόχο την επιβίωση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Και σήμερα, ενώ η Μόσχα συσφίγγει τις ενεργειακές της σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, τη χώρα με την οποία η Τεχεράνη μοιράζεται δεκαετίες μίσους συσπειρώνονται ξανά, εκμεταλλευόμενες το κοινό τους παρελθόν στη Συρία ως παράδειγμα.
Στις 19 Ιουλίου 2022 ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν προσγειώθηκε στην Τεχεράνη. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη εκτός των συνόρων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αν δεν είχατε αναλάβει πρωτοβουλία στην Ουκρανία, η άλλη πλευρά θα είχε προκαλέσει πόλεμο» είπε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καλωσορίζοντας τον Ρώσο πρόεδρο στο Ιράν αλλά και την προσπάθεια της Μόσχας να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Τεχεράνη.
Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες ενισχύοντας την οικονομική τους συνεργασία και πλέον φαίνεται να εκμεταλλεύονται τη διόλου ευνοϊκή θέση τους στην παγκόσμια σκηνή για να χτίσουν μία νέα κοσμοθεωρία.
Βρίσκουν κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, το πετρέλαιο και το αέριο ενώ αναφορές πληροφοριών κάνουν λόγο και για ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας.
Η Ρωσία που πλέον έχει με τη Δύση μόνο παρελθόν βλέπει το μέλλον της στην Ανατολή και το Ιράν που ανέκαθεν δεν κοιτούσε ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή φαίνεται ότι πλέον επιλέγει πλευρά.
Δυτικοί αναλυτές κρίνοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προμηθευθεί όπλα μόνο από μία χώρα, τη Βόρεια Κορέα, καταλήγουν ότι προτίμησε να στραφεί στο Ιράν.
Ήδη εδώ και έναν μήνα το Κίεβο καταγγέλλει ξανά και ξανά ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτυπούν στην Ουκρανία με τα θορυβώδη Shahed-136 του Ιράν. Η Τεχεράνη το αρνείται και το Κρεμλίνο τώρα λέει ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το εάν χρησιμοποιήθηκαν ή όχι ιρανικά drones-καμικάζι στις επιθέσεις.
Η τράπουλα όμως στη Μέση Ανατολή ήδη ανακατεύεται.
Προς το παρόν, ο εχθρός της Τεχεράνης, η Σαουδική Αραβία, δεν έχει αντιδράσει για τη νέα... σχέση του Κρεμλίνου παρά το γεγονός ότι πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις της με τη Μόσχα τασσόμενη υπέρ της απόφασης για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Με ενδιαφέρον εξετάζεται επίσης και η «περίπτωση» του Ισραήλ, μίας χώρας που αν και αποτελεί μία εκ των στενότερων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ουδέτερη στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς διατηρεί με τη Μόσχα μία σχέση που βασίζεται (και) σε θέματα ασφαλείας. Την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Διασποράς της χώρας αντέδρασε στις πληροφορίες ότι η Μόσχα έχει προμηθευθεί drones ιρανικής κατασκευής και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ πρόλαβε να εξαπολύσει προειδοποιητικά πυρά ώστε το Ισραήλ να μην εξοπλίσει την Ουκρανία.
«Θα καταστρέψει όλες τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram.
Το νέο γεωπολιτικό παιχνίδι επιβίωσης του Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει και η Δύση βρίσκεται σε επαγρύπνηση.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ότι η εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας και Ιράν θα πρέπει να ιδωθεί ως σημαντική απειλή και κάθε χώρα θα πρέπει να την προσέχει.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.