Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τις εξαγωγές σιτηρών να τίθενται στο επίκεντρο της ατζέντας τους. Η FAΖ παρατηρεί πάντως πως τον τελευταίο ενάμιση μήνα «ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει αρκετές φορές επικείμενες συναντήσεις με τον Πούτιν. [...] Όμως το Κρεμλίνο άλλοτε ανακοίνωνε ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, άλλοτε απαντούσε στις δημόσιες προτροπές της Τουρκίας με συγκεχυμένες διπλωματικές διατυπώσεις που απλώς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο συνάντησης Ερντογάν-Πούτιν».
Η Τουρκία επιδιώκει την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, ωστόσο η Ρωσία παραμένει απαθής. Κατά την εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «η Μόσχα είναι δυσαρεστημένη με την Τουρκία για διάφορους λόγους. Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, ο Ερντογάν μίλησε θετικά για την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ στη σύνοδο κορυφής ενέκρινε την εισδοχή της Σουηδίας στη συμμαχία. Η ρωσική ηγεσία αντέδρασε με αυτοσυγκράτηση: γνωρίζει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία ενοχλήθηκε περισσότερο για ένα συμβολικά ευαίσθητο για εκείνη θέμα: τον Ιούλιο ο Ερντογάν επέτρεψε στους διοικητές των ουκρανικών ταγμάτων Αζόφ, οι οποίοι είχαν έρθει στην Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων υπό τουρκική μεσολάβηση, να επιστρέψουν στην Ουκρανία. Η Μόσχα θεωρούσε πως οι αιχμάλωτοι θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, γι' αυτό και θεώρησε πως η Τουρκία αθέτησε την υπόσχεσή της.
[…] Για την Τουρκία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Δύση, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία. Γι' αυτό και η τουρκική πλευρά θέλει να διατηρήσει μια ισορροπία καλών σχέσεων με την Ουκρανία και τη Ρωσία», καταλήγει η FAZ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.