Με φάρσα προσομοιάζει τα περί χρεοκοπίας η Ρωσία, τονίζοντας πως η χώρα πλήρωσε σε ρούβλια τους τόκους από τα χρέη των δανειακών υποχρεώσεων της σε δολάρια.
Το παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης που αύξησαν τους τελευταίους μήνες τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ κατηγόρησε ευθέως τη Δύση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια τεχνητή χρεοκοπία. «Όλοι όσοι γνωρίζουν, κατανοούν ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία.
Ειλικρινά, όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με φάρσα», είπε. «Οποιαδήποτε ημέρα θέλει ένας επενδυτής μπορεί να έρθει και να εισπράξει τα χρήματά του. Το αντίστοιχο ποσό σε ρούβλια θα τον περιμένει», τόνισε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι καταβλήθηκαν οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, συνολικού ύψους 12,51 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 235 εκατομμυρίων δολαρίων).
«Επομένως, οι υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκπληρώνονται πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD), αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες Τετάρτη σχετικό διάταγμα για τις διαδικασίες πληρωμών των ξένων ομολόγων. Οι ξένοι ομολογιούχοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι στο NSD για να πληρωθούν.
Ο Σιλουάνοφ διαβεβαίωσε ότι «προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές από τον κίνδυνο μεταβολών στη συναλλαγματική ισοτιμία, τα ποσά θα αναπροσαρμόζονται βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας του ρουβλίου μέχρι τη στιγμή των πληρωμών στους δικαιούχους».
Στα τέλη Μαΐου, η Ρωσία γνωστοποίησε ότι θα αποπληρώσει σε ρούβλια το εξωτερικό χρέος της, καθώς δεν μπορούσε πλέον να το πληρώσει σε δολάρια λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.
Τα δύο ευρωομόλογα σε δολάρια έχουν στους όρους τους διατάξεις που προβλέπουν ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν υπό όρους να καταβληθούν σε ευρώ, στερλίνες ή ελβετικά φράγκα. Ωστόσο, δεν προβλέπουν πληρωμές σε ρούβλια, το νόμισμα που χρησιμοποίησε η Μόσχα.
Δεδομένου ότι οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν αξιολογούν πλέον τη Ρωσία, εναπόκειται στην Επιτροπή Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων να αποφανθεί αν η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.