Κάθε άλλο παρά πατριωτικό δείχνει το κλίμα σε όλη τη Ρωσία όσον αφορά τη «μερική» επιστράτευση για το ουκρανικό μέτωπο, που συζητείται πόσο μερική είναι, ή στην πραγματικότητα με το διάταγμα Πούτιν οι ρωσικές αρχές έχουν το δικαίωμα στρατολόγησης… ενός εκατoμμυρίου ανδρών, κάτι που πάντως η Μόσχα διαψεύδει.
Τα βίντεο που έχουν διαρρεύσει στο Telegram και στο Twitter δείχνουν ένα βαρύ, ένα έκρυθμο κλίμα, με πολίτες να στρατολογούνται με το ζόρι ή με μισή καρδιά λόγω των ασφυκτικών πιέσεων και τους συγγενείς τους να διαμαρτύρονται...
Στη Δημοκρατία της Καμπαρντίνο-Μπαλκάριας, γυναίκες, μανάδες σύζυγοι ή αδελφές, διακρίνεται να φωνάζουν στον στρατιωτικό επίτροπο.
Σε άλλο βίντεο επίστρατοι "πιάνονται στα χέρια", δίπλα σε πούλμαν που πιθανότατα θα τους μεταφέρει στο μέτωπο.
Παράλληλα, ενώ κάποια πούλμαν αποχωρούν διακρίνοναι οι συγγενείς και φίλοι των επιστράτων, σκυθρωποί και σιωπηλοί.
Σε ένα άλλο αποκαλυπτικό βίντεο σε στρατολογικό γραφείο στη Ρωσία, ένας αξιωματικός φωνάζει σε θυμωμένους, αγανακτισμένους άνδρες που έχουν κινητοποιηθεί. «Αυτό είναι - τα παιχνίδια τελειώσανε! Είστε στρατιώτες τώρα!»
Another revealing video. Scene inside a mustering station in Russia where an officer yells at angry, resentful men who have been mobilized.
— Patrick Reevell (@Reevellp) September 23, 2022
“That’s it- playtime’s over. You’re soldiers now!”
pic.twitter.com/oTfomvgsUf
Την ίδια στιγμή στη Μόσχα, τα φύλλα πορείας δίνονται ακριβώς στην... έξοδο από το μετρό για το αεροδρόμιο. Τα διαβατήρια των ξαφνιασμένων Ρώσων ελέγχονται με αναδρομή στη βάση δεδομένων, και όσοι κρίνονται κατάλληλοι φεύγουν για το μέτωπο.
Σημειώνεται ότι ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ έσπευσε να καθησυχάσει τις «σεβαστές μητέρες» της Τσετσενίας, λέγοντας ότι δεν θα γίνει επιστράτευση στη χώρα του, καθώς έχει υπερεκπληρώσει το στόχο κατά… 254%. «Επιπλέον, η δημοκρατία (σ.σ της Τσετσενίας) έχει μια εφεδρεία χιλιάδων εθελοντών που, εάν χρειαστεί, θα μπορέσουν να ενταχθούν στις τάξεις των υπερασπιστών της Πατρίδας (…) Ως εκ τούτου, καλώ τον πληθυσμό της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ιδιαίτερα τις αγαπημένες και σεβαστές μητέρες μας, να παραμείνουν ήρεμοι» αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο Telegram.
Στο Νταγκεστάν, επικράτησε ένταση όταν ένας απεσταλμένος της Μόσχας απαίτησε από τους πολίτες να συμμετάσχουν στον πόλεμο.
Πρόσωπα
Ο Μιχαήλ Σουετίν ανέμενε ότι θα συλληφθεί με τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις στη Μόσχα κατά της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων στην Ουκρανία. Αυτό όμως που δεν περίμενε ήταν ότι θα του δινόταν φύλλο πορείας για να πάει στο μέτωπο.
Λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη την κινητοποίηση 300.000 ανδρών και γυναικών, ο Μιχαήλ, ένας 29χρονος μουσικός, πήγε να διαδηλώσει στη λεωφόρο Αρμπάτ. Όπως περίπου 1.300 άλλοι άνθρωποι σε όλη τη χώρα, συνελήφθη.
«Περίμενα τις συνηθισμένες (διαδικασίες): σύλληψη, αστυνομικό τμήμα, δικαστήριο», είπε ο νεαρός άνδρας, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη. «Αλλά όταν μου είπαν, “Αύριο θα πάτε στον πόλεμο” (...)" ήταν έκπληξη», είπε.
Σύμφωνα με την κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις σε όλη τη Ρωσία, ο Σουετίν δεν είναι ο μόνος διαδηλωτής στον οποίο δόθηκε εντολή επιστράτευσης στο αστυνομικό τμήμα μετά τη σύλληψή του και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκρινε ότι δεν υπάρχει τίποτα «παράνομο» σε αυτό.
Ο Σουετίν λέει ότι μετά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί τον μετέφεραν σε ξεχωριστό δωμάτιο όπου ήθελαν να υπογράψει μια κλήση για να πάει σε κέντρο επιστράτευσης του στρατού.
«“Ή το υπογράφεις αυτό ή θα εκτίσεις δέκα χρόνια κάθειρξης”», τον απείλησαν, τονίζει ο 29χρονος που αντιτίθεται στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
Την Τρίτη, παραμονές της μερικής επιστράτευσης, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή βαριών ποινών φυλάκισης για όσους αρνηθούν να καταταγούν στο στρατό ή λιποτακτήσουν. Ωστόσο, η νομοθεσία αυτή δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.
Ο Σουετίν αρνήθηκε να υπογράψει την εντολή, κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του, και αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη στις 5:00 π.μ. Ωστόσο, η αστυνομία τον προειδοποίησε ότι η πανίσχυρη Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, που είναι επιφορτισμένη με τις σημαντικότερες ποινικές έρευνες, θα ενημερωθεί για την άρνησή του και ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα».
Ο Αντρέι, ο οποίος έκλεισε τα 18 του χρόνια την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχε και αυτός στις διαδηλώσεις στη Μόσχα την Τετάρτη. Επίσης συνελήφθη και του επιδόθηκε φύλλο πορείας.
Αλλά σε αντίθεση με τον Σουετίν, ο έφηβος υπέγραψε υπό «απειλή» το έγγραφο, ψηφιακό αντίγραφο του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να εξετάσει.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσα να ξεφύγω (...) Κοίταξα γύρω μου και αποφάσισα να μην αντισταθώ», είπε ο νεαρός με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δυστυχώς, υπέγραψα».
Ωστόσο, ο Αντρέι μόλις ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Και το Κρεμλίνο, όπως και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, είχαν διαβεβαιώσει ότι κανένας φοιτητής δεν θα κληθεί, αφού οι ρωσικές δυνάμεις μιλούσαν για εφέδρους με συγκεκριμένες δεξιότητες ή στρατιωτική εμπειρία.
Ο Αντρέι, που εξακολουθεί να αναζητά δικηγόρο, αποφάσισε τελικά να μην πάει στο γραφείο επιστράτευσης την καθορισμένη ώρα, στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Και δεν ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες. «Δεν έχω πει τίποτα στους γονείς μου ακόμα», λέει, «θα ανησυχήσουν».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.