Κλείσιμο

Μόσχα: Απορρίφθηκε η έφεση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς - Τον έβαλαν σε γυάλινο κλουβί - Βίντεο

Με βλέμμα ήρεμο και αποφασιστικό, δείχνοντας να αψηφά τις κατηγορίες, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς κοίταζε αμίλητος τους δημοσιογράφους - Απειλείται με 20ετή φυλάκιση

 Απορρίφθηκε η έφεση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς από δικαστήριο της Μόσχας. Ο Αμερικανός υπήκοος εμφανίστηκε στην ακροαματική διαδικασία την Τρίτη για να ασκήσει έφεση στους όρους κράτησής του.

Ο Γκέρσκοβιτς ζήτησε να είναι σε κατ' οίκον περιορισμό κατά την προφυλάκισή του, και όχι στη φυλακή. Η προφυλάκισή του αφορά κατηγορίες για «κατασκοπεία». Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς έχει τεθεί υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, τουλάχιστον μέχρι τις 29 Μαΐου. Ο 31χρονος δημοσιογράφος, γνωστός για την ποιότητα της δημοσιογραφικής του δουλειάς και την σοβαρότητά του, απειλείται με 20ετή φυλάκιση.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, είπε ότι μίλησε με τον Γκέρσκοβιτς τη Δευτέρα και ο ίδιος παραμένει δυνατός, και είναι καλά στην υγεία του.

«Οι κατηγορίες εναντίον του Έβαν είναι αβάσιμες και καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να τον αφήσει αμέσως ελεύθερο», είπε η κ. Τρέισι, μιλώντας μετά την απόφαση του δικαστηρίου την Τρίτη.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος εμφανίσθηκε για πρώτη φορά από την σύλληψή του εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου κλεισμένος σε γυάλινο κλουβί.

Φορώντας καρό πουκάμισο και τζιν, με σταυρωμένα τα χέρια και βλέμμα ήρεμο και αποφασιστικό, δείχνοντας να αψηφά τις κατηγορίες, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς κοίταζε αμίλητος τους δημοσιογράφους. 

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) συνέλαβαν στα τέλη του Μαρτίου τον δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ σε Γεκατερίνμπουργκ. Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι συνελήφθη «επ' αυτοφόρω» να κατασκοπεύει. Ο φάκελος είναι απόρρητος, και δεν έχει εμφανισθεί στοιχείο που να συνεπικουρεί την κατηγορία.

Η σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς προκάλεσε σοκ, αφού κανείς δυτικός δημοσιογράφος δεν έχει συλληφθεί και κατηγορηθεί για κατασκοπεία στην Ρωσία εδώ και δεκαετίες.

Το πρωί, ο ρώσος αντιπολεμικός ακτιβιστής Γιαροσλάβ Σιρσίκοφ, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει πρώτος την σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς, συνελήφθη με την σειρά του κατά την διάρκεια εφόδου των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής αστυνομίας.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ