ΚΑΙΡΟΣ

Κρεμλίνο: Ελάχιστες οι πιθανότητες για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία

Λόγω της ιστορίας της θέσης του Κιέβου, όπως την αποκάλεσε, «δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για στέρεο έδαφος» ώστε να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πεσκόφ

Ελάχιστες πιθανότητες για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία «βλέπει» η Ρωσία, λόγω της στάσης του Κιέβου στο θέμα παρά τις εποικοδομητικές προσπάθειες της αφρικανικής αποστολής για ειρηνευτική προσπάθεια, δήλωσε σήμερα, Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε «πολύ παραγωγικές» συνομιλίες με Αφρικανούς ηγέτες το Σάββατο και παρέμεινε ανοιχτός σε διάλογο και επαφές για την Ουκρανία, δήλωσε ο Πεσκόφ. Ωστόσο, είπε στους δημοσιογράφους ότι λόγω της ιστορίας της θέσης του Κιέβου, όπως την αποκάλεσε, «δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για στέρεο έδαφος» προκειμένου να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο σχολιάζοντας την επίσκεψη του  υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο είπε ότι η Ρωσία δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να επηρεάσουν την πολιτική της Κίνας απέναντι στη Μόσχα.

Ο Πεσκόφ είπε πως το Πεκίνο έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να οικοδομεί σχέσεις με άλλες χώρες και πως η διαδικασία προσπάθειας οικοδόμησης προβλέψιμων σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική.

Η Ρωσία δεν πίστεψε πως υπήρχε κίνδυνος οι σινοαμερικανικές συνομιλίες να προκαλέσουν προβλήματα για τη Μόσχα, είπε.

«Η στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Κίνα μας καθιστά βέβαιους πως η ανάπτυξη (από το Πεκίνο) των σχέσεων με άλλες χώρες δεν θα στραφεί ποτέ εναντίον της χώρας μας», είπε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία, η οποία υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της Ουκρανίας, επιδιώκει στο Πεκίνο μια αγορά για τις ενεργειακές εξαγωγές της και σύμπραξη σε έναν παγκόσμιο αντιδυτικό άξονα που θα αμφισβητούσε την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη.

Ο Σι επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Μάρτιο, δεσμευόμενος για φιλία, όμως κράτησε "ουδέτερη θέση" στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σχέδιο ειρήνης που πρότεινε το Πεκίνο δεν έχει μέχρι στιγμής παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα.

Πηγή: skai.gr