Reuters: Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη νότια Γάζα, ενώ καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν προς τα εκεί

Από τότε που ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να κατευθυνθούν νότια, εντούτοις συνέχισε να σφυροκοπά στόχους σε όλη την περιοχή, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό αμάχων, αναφέρει το Reuters

Παρά τις προτροπές του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας να εκκενώσουν προς τον νότο για την ασφάλειά τους, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να χτυπούν τοποθεσίες στη νότια Γάζα, αναφέρει σε επισκόπησή του το Reuters γύρω από την κατάσταση. 

Ειδικότερα, το Ισραήλ κάλεσε στους αμάχους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της πόλης της Γάζας, να μετακινηθούν στα νότια του θύλακα διότι θα είναι πιο ασφαλείς εκεί καθώς ο στρατός επιτίθεται στη Χαμάς.

Ωστόσο, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να χτυπούν τοποθεσίες στη νότια Γάζα, σκορπώντας φόβο στους εκτοπισμένους ότι είναι εξίσου ευάλωτοι εκεί όσο και στα σπίτια τους στο βορρά. 

Γιατί το Ισραήλ χτυπάει ακόμα τον νότο

Από τότε που ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να κατευθυνθούν νότια, εντούτοις συνέχισε να σφυροκοπά στόχους σε όλη την περιοχή, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό αμάχων. Συνολικά, οι αρχές στη Γάζα αναφέρουν ότι 6.546 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, ο βομβαρδισμός του νότου εντάθηκε στις 25 Οκτωβρίου, αναφέρει το Reuters. Ένα χτύπημα προκάλεσε καταστροφές σε πολλές πολυκατοικίες στη Χαν Γιουνίς, 10 χιλιόμετρα περίπου από τα αιγυπτιακά σύνορα.

Σε απάντηση, ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ότι ακόμα κι αν το κέντρο εξουσίας της Χαμάς βρίσκεται στην Πόλη της Γάζας, παρόλα αυτά είναι εδραιωμένο μεταξύ του άμαχου πληθυσμού σε όλο τον θύλακα.

«Όπου προκύψει στόχος της Χαμάς, ο Ισραηλινός Στρατός θα τον χτυπήσει για να ανατρέψει τις τρομοκρατικές ικανότητες της οργάνωσης, λαμβάνοντας παράλληλα εφικτές προφυλάξεις για να μετριάσει τη ζημιά ανάμεσα στους μη εμπλεκόμενους αμάχους», δήλωσε ο στρατός την Τετάρτη. 
Ο στρατός είπε ότι τα σπίτια όπου ζουν οι μαχητές είναι «νόμιμοι στόχοι» ακόμα κι αν μένουν άμαχοι δίπλα τους. «Η λεγόμενη ιδιωτική κατοικία δεν είναι ιδιωτική κατοικία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματικός της ισραηλινής αεροπορίας σε πρόσφατη ενημέρωση.

Γιατί το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση προς νότο

Ο ισραηλινός στρατός είπε στις 12 Οκτωβρίου ότι σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθεί στο νότιο μισό της Γάζας εντός 24 ωρών. Η διαταγή, όπως υποστήριξαν οι IDF είχε στόχο να απομακρύνει τους πολίτες από τους «τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς», που πιστεύει ότι είναι συγκεντρωμένοι στο βορρά.

Πόσα άτομα έχουν εκτοπιστεί

Από την πλευρά της, η Χαμάς προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να αγνοήσουν τις ισραηλινές προειδοποιήσεις.

Σε απάντηση, μάλιστα, το Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι επιτέθηκε σε οδοφράγματα της Χαμάς που πιστεύει ότι έχουν σκοπό να εμποδίσουν  την απομάκρυνση των ανθρώπων.

Παρά τις προσπάθειες της Χαμάς να σταματήσει την εκκένωση, οι κάτοικοι και οι διεθνείς οργανώσεις λένε ότι υπήρξε μαζική μετακίνηση ανθρώπων μακριά από το βορρά και άλλες περιοχές του θύλακα που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιθέσεις.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) εκτίμησε στις 24 Οκτωβρίου ότι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Ωστόσο, τα συνοριακά περάσματα της Γάζας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι κλειστά, παγιδεύοντας ουσιαστικά τους κατοίκους μέσα στον θύλακα.

Τι λέει η διεθνής κοινότητα

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι το να εγκαταλείψουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε  λίγες μόνο  ώρες τα σπίτια τους είναι «επικίνδυνο και βαθιά ανησυχητικό». Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι μάχες για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους παγιδευμένους αμάχους. Τα αραβικά έθνη ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο.
 

Πηγή: skai.gr