rescEU: Η Επιτροπή δημιουργεί στη Φινλανδία το πρώτο της στρατηγικό απόθεμα με χημικό, βιολογικό, ραδιολογικό και πυρηνικό εξοπλισμό

Τα αποθέματα rescEU χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 100 % από την ΕΕ

EURANET









Σήμερα η Επιτροπή διέθεσε 242 εκατ. ευρώ στη Φινλανδία για την ανάπτυξη του πρώτου χημικού, βιολογικού, ραδιολογικού και πυρηνικού (ΧΒΡΠ) στρατηγικού αποθέματος rescEU. Η Επιτροπή έχει ήδη δημιουργήσει αποθέματα rescEU για διάφορους τομείς σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως τον στόλο εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης rescEU (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία το 2022) και το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού και προστατευτικών μέσων rescEU (Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Κάτω Χώρες).

Το ΧΒΡΠ στρατηγικό απόθεμα εντάσσεται στην προσέγγιση της δημιουργίας, σε επίπεδο ΕΕ, ενός αποθέματος ιατρικών αντιμέτρων για καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Η εν λόγω προσέγγιση θεσπίστηκε στο πλαίσιο του ενισχυμένου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και εξελίχθηκε περαιτέρω με την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).

Το νέο αυτό απόθεμα είναι το πρώτο που περιλαμβάνει ΧΒΡΠ εξοπλισμό και ιατρικά αντίμετρα κρίσιμης σημασίας, όπως εμβόλια και αντίδοτα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και εξοπλισμό επιτόπιας αντίδρασης, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη προστασία και αντίδραση κατόπιν ΧΒΡΠ συμβάντων ή κατά την προετοιμασία για καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Η χρηματοδότηση προορίζεται και για την κατάρτιση του προσωπικού. Στόχος είναι να ενισχυθεί η εμπειρογνωμοσύνη στον ΧΒΡΠ τομέα στην Ευρώπη ώστε οι ικανότητες και οι ομάδες αντίδρασης να είναι διαλειτουργικές και να μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στην ήπειρο.

Τα αποθέματα rescEU χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 100 % από την ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τον έλεγχο της λειτουργίας τους σε στενή συνεργασία με τις χώρες που τα φιλοξενούν.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα αποθέματα rescEU παρέχουν βοήθεια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στα κράτη που συμμετέχουν στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ μπορούν να αναπτυχθούν και σε γειτονικές χώρες της ΕΕ.

Λένα Φλυτζάνη

Πηγή: skai.gr