ΚΑΙΡΟΣ

Ράντζα, κενά και αγωνία: Η καθημερινότητα στο Αττικό Νοσοκομείο

Μεγαλώνει καθημερινά η λίστα αναμονής για μία θέση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ υπάρχουν 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες σε ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων, που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η κατάσταση, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, κάνει λόγο για «δημόσια υγεία που έχει μπει στον Προκρούστη του πλεονάσματος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, οι σε λίστα αναμονής διασωληνωμένοι ασθενείς πολλαπλασιάζονται και στο πλαίσιο αυτό καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αφήσει τα παχιά λόγια και να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη των 100 γιατρών και 600 νοσηλευτών που απαιτούνται, προκειμένου να λειτουργήσουν οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ των Νοσοκομείων που αν και είναι εξοπλισμένες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού».

Την τραγική εικόνα της δημόσιας υγείας διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στο «Αττικό Νοσοκομείο» και ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, όπου συζήτησε με ασθενείς και εργαζόμενους στο νοσοκομείο, διαπιστώνοντας «ότι το πλεόνασμα που κομπάζει πως πέτυχε η κυβέρνηση, οφείλεται στο πλεόνασμα των ράντζων και της κυβερνητικής υποκρισίας».

Το «Αττικό Νοσοκομείο», που φτιάχτηκε για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των πολιτών των Δυτικών Προαστίων (και όχι μόνο), αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας της δραματικής υποχρηματοδότησής του.

Όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται από το κλείσιμο των ιατρείων του ΙΚΑ, την απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από το κλείσιμο των μικρών Νοσοκομείων και από την απουσία Δημόσιων Δομών Αποκατάστασης.

Το φαινόμενο των ράντζων τους διαδρόμους των κλινικών παίρνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα και αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της κατάστασης που επικρατεί στην δημόσια υγεία που δεν μπορεί να προσφέρει στοιχειώδη ανθρώπινη και ασφαλή περίθαλψη.

Οι ελλείψεις προσωπικού και οι όποιες προσλήψεις προσωρινού προσωπικού (μπλοκάκια, ΟΑΕΔ), η υπολειτουργία των ΜΕΘ, οι συχνές βλάβες ιατρικών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπως ο Μαγνητικός Τομογράφος, τα μηχάνημα των στεφανιογραφιών, βάζουν σε κίνδυνο, τονίζει ο Νίκος Χουντής, τους ασθενείς, που υποχρεώνονται να αποτανθούν στον ιδιωτικό τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τα δημόσια ταμεία.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ είναι χαρακτηριστικές της εικόνας που και πάλι εμφάνισε το «Αττικό», μετά από εφημερία.

Εξετάστηκαν 900  ασθενείς και έγιναν 212 εισαγωγές, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για μια εξέταση ήταν έξι ώρες. Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο περί τους 800 ασθενείς, από τους οποίους 659 σε ήταν θαλάμους, 122 στους διαδρόμους σε ράντζα και φορεία. Δεκαπέντε ασθενείς παραμένουν στην Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, που είναι χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ ήταν 60 ασθενείς, από τους οποίους οι 30 πάνω από πέντε ημέρες. Γεμάτες είναι και οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που είναι συμβεβλημένες με το Δημόσιο.

Και μέσα σε όλα αυτά, το ακτινολογικό μηχάνημα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών παραμένει χαλασμένο για 20.000 ευρώ, ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος τρία χρόνια τώρα, ενώ τα Τμήματα Επειγόντων λειτουργούν με ελάχιστο και δανεικό προσωπικό από άλλα Τμήματα, που δεν γνωρίζει την λειτουργία του ΤΕΠ με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα.Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Λάππας