Κλείσιμο

Ράαμπ: «Μαχητής» ο Τζόνσον

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «μαχητή», δηλώνοντας βέβαιος πως θα ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας του και θα επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα στα καθήκοντά του.

Ο κ. Ράαμπ έχει αναλάβει την αντικατάσταση του πρωθυπουργού όπου απαιτείται, μετά από την εισαγωγή του κ. Τζόνσον στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου St Thomas' λόγω κορωνοϊού το βράδυ της Δευτέρας.

Κατά την καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρότερη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, ότι δηλαδή έχει λάβει την πάγια αγωγή οξυγόνου, χωρίς να έχει χρειαστεί αναπνευστήρα ή άλλη μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Πρόσθεσε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και ότι είναι ευδιάθετος.

Παρουσιάζοντας τα νεότερα στατιστικά στοιχεία, ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς στάθηκε στο σταθερό και σχετικά χαμηλό ρυθμό αύξησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Συνολικά νοσηλεύονται περίπου 18.500 ασθενείς, με την αύξηση του τελευταίου 24ώρου να είναι μόνο 2%.

Ο σερ Πάτρικ είπε ότι η χαμηλή ημερήσια αύξηση των εισαγωγών «αρχίζει να δείχνει πως ίσως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Πρόσθεσε ότι «είναι πιθανό να βλέπουμε την αρχή μιας αλλαγής που θα οδηγήσει σε επιπεδοποίηση του αριθμού των νέων εισαγωγών».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των νέων κρουσμάτων, σχολίασε ότι είναι σημαντικό πως δεν υπάρχει επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης. Όπως επισήμανε, αυτός είναι ο στόχος των περιοριστικών μέτρων, έτσι ώστε τα κρούσματα να παραμείνουν εντός δυνατοτήτων διαχείρισης από το δημόσιο σύστημα υγείας NHS.

Για τον αριθμό των θανάτων σημείωσε ότι η πτωτική τροχιά θα αρχίσει να παρατηρείται με διαφορά λίγων εβδομάδων από την πτώση των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 9.100 ασθενείς σε δεκάδες βρετανικά νοσοκομεία συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για θεραπείες του κορωνοϊού.

Ως προς το πότε θα αρχίσει να εξετάζεται η άρση των περιοριστικών μέτρων, ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο να θα γίνει μόλις οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι έχει επέλθει η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα.

Σε ερώτηση δε για τους λόγους που ο ρυθμός αύξησης των θανάτων στη Γερμανία είναι χαμηλότερος από τη Βρετανία, ο καθηγητής Γουίτι παραδέχθηκε ότι οι Γερμανοί έσπευσαν ταχύτερα στο πρόγραμμα μαζικών διαγνωστικών ελέγχων. «Υπάρχουν μαθήματα να διδαχθούμε από αυτό», σχολίασε.

Πηγή: skai.gr