Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στόλου rescEU που ήταν σταθμευμένα σε έξι κράτη μέλη. Επιπλέον, έξι ευρωπαϊκές χώρες συμβάλλουν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης με έξι επίγειες ομάδες δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 810.000 στρέμματα έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η πυρκαγιά αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) άρχισε να καταγράφει τα σχετικά δεδομένα.
Από τις 20 Αυγούστου, όταν η Ελλάδα ενεργοποίησε για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, η ΕΕ απέστειλε 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη του στόλου rescEU που ήταν σταθμευμένα στην Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβακία.
Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ για την έκδοση 20 χαρτών των πληττόμενων περιοχών. Η βοήθεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της άμεσης ανταπόκρισης της ΕΕ στο προηγούμενο αίτημα ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα δρομολογήθηκε συντονισμένη αποστολή 9 αεροσκαφών, 510 πυροσβεστών και 117 οχημάτων για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών.
Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, καθώς μάχεται απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για άμεση και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι στους πολίτες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ αποτελούν τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.»
Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ αποδείχθηκε επίσης απαραίτητος για την αντιμετώπιση της έκρηξης που σημειώθηκε το σαββατοκύριακο στη Ρουμανία. Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Ρουμανίας για βοήθεια, ο Μηχανισμός συνέβαλε στη μεταφορά 12 ασθενών με σοβαρά εγκαύματα σε νοσοκομεία της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας.
Κατερίνα Πλατή
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.