Πολιτικός αναβρασμός στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το γαλλικό μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι συγκαλεί εκτάκτως συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ΜΙΑ, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι αρχηγοί της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας καθώς και με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν.
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις κυβερνητικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα sdk, ο Ζόραν Ζάεφ εξετάζει και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε πει τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Οκτώβριο, ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν γίνονται διερευνητικές επαφές προκειμένου να συγκληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
«Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.
The least that the European Union owes the region is to be straightforward with us. If there is no more consensus on the European future of the Western Balkans, if the promise of Thessaloniki 2003 does not stand, the citizens deserve to know. 1/3
— Nikola Dimitrov (@Dimitrov_Nikola) October 18, 2019
Την απογοήτευσή του για την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν.
«Δεν πρόκειται για μια λαμπρή στιγμή της ΕΕ. Όταν αρνείσαι να να αναγνωρίσεις την αποδεδειγμένη πρόοδο θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων που θα έχει άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕ», σχολίασε ο Χαν.
As said already in Luxembourg: This is not a moment of glory for the #EU. To refuse acknowledgement of proven progress will have negative consequences, including the risk of destabilization of the #WesternBalkans, with full impact on the #EU. 3/4
— Johannes Hahn (@JHahnEU) October 18, 2019
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.