Κλείσιμο

«Πύραυλοι Νίντζα»: Οι «δολοφόνοι ακριβείας» με τις 6 λεπίδες που σκότωσαν τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Ο πύραυλος R9X Hellfire είναι σήμερα ένα από τα αγαπημένα όπλα του αμερικανικού στρατού για δολοφονίες ακριβείας, καθώς ενέχει μικρότερο κίνδυνο «παράπλευρων απωλειών». 

Πύραυλος Hellfire Ninja R9X. Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι είναι το τελευταίο θύμα των «δολοφόνων ακριβείας» σε μια εκτέλεση που θυμίζει σενάριο πολεμικής ταινίας, αλλά αποτελεί διαφήμιση για την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία.  

Ο πύραυλος R9X Hellfire είναι σήμερα ένα από τα αγαπημένα όπλα του αμερικανικού στρατού για δολοφονίες ακριβείας, καθώς ενέχει μικρότερο κίνδυνο «παράπλευρων απωλειών». 

Ο πύραυλος R9X φέρει 45 κιλά από ενισχυμένο μέταλλο στην άκρη του με έξι επεκτεινόμενες λεπίδες σχεδιασμένες να διαμελίζουν τον στόχο χωρίς να πυροδοτούν μια έκρηξη που θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρα για όσους βρίσκονται κοντά του. Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε τη δολοφονία του αλ Ζαουάχρι ως «ακριβές αεροπορικό πλήγμα» με προϋπόθεση ότι θα ελαχιστοποιείτο ο κίνδυνος να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο πρώην νούμερο «2» του Οσάμα Μπιν Λάντεν έμενε σε ένα σπίτι στην Καμπούλ του Αφγανιστάν με μέλη της οικογένειάς του, όταν εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι εναντίον του μέσω drone. Ήταν το πιο σημαντικό χτύπημα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Αλ Κάιντα από τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν το 2011. Μάλιστα, ο RX9 εξεταζόταν ως ένα από τα φονικά όπλα για την οριστική εξόντωση του εγκέφαλου της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα το 2011, εν μέσω ανησυχιών για τον αριθμό των αμάχων που σκοτώνονταν σε πλήγματα με drone στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πύραυλος «νίντζα» δεν χρειάζεται εκρηκτική κεφαλή για να είναι δολοφονικός.

Η κατασκευή του είναι αποτέλεσμα μιας συνδυασμένης προσπάθειας της CIA και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ο πύραυλος κατασκευάζεται από τις Lockheed Martin και Northrop Gumman. Δεν είναι σαφές πόσους πυραύλους R9X έχει στην κατοχή του το Πεντάγωνο.

Η Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη χρήση του R9X δύο φορές, το 2019 και το 2020, αναφέρουν οι New York Times. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε 12 άλλες περιπτώσεις για την εξάλειψη συγκεκριμένων στόχων.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων της Κορέας και του Βιετνάμ τη δεκαετία του 1950, ο στρατός των ΗΠΑ συνέλαβε μια ιδέα για μη εκρηκτικές βόμβες που ονομάστηκαν Lazy Dogs.

Οι βόμβες σχεδιάστηκαν για να σκοτώνουν χρησιμοποιώντας κινητική ενέργεια μετά την ρίψη τους από αεροσκάφος. Το βάρος ζύγιζε περίπου 300 κιλά. Τα Lazy Dogs δεν αποδείχθηκαν δημοφιλή μεταξύ των Αμερικανών διοικητών και η ανάπτυξή τους σταμάτησε τη δεκαετία του 1960, ωστόσο ο R9X ακολουθεί την ίδια επιχειρησιακή λογική με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία. 

Πηγή: dailymali.co.uk