Πρώτη γυναίκα στα ηνία της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας GCHQ

Η κυρία Κιστ-Μπάτλερ, μητέρα τριών παιδιών, θα γίνει η 17η επικεφαλής του «Αρχηγείου Κυβερνητικών Επικοινωνιών», όπως είναι η πλήρης ονομασία της GCHQ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η μέχρι τώρα αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας MI5 Αν Κιστ-Μπάτλερ επελέγη ως η νέα Διευθύντρια της υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας GCHQ.

Γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα στην οποία ανατίθενται τα ηνία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αν και όχι η πρώτη γυναίκα που ηγείται κάποιας εκ των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυρία Κιστ-Μπάτλερ, μητέρα τριών παιδιών, θα γίνει η 17η επικεφαλής του «Αρχηγείου Κυβερνητικών Επικοινωνιών», όπως είναι η πλήρης ονομασία της GCHQ, διαδεχόμενη τον σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ.

Η υπηρεσία έχει ως πρωταρχική αποστολή την παρακολούθηση, ανάλυση και παρεμβολή στις επικοινωνίες που αφορούν την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνεργάζεται με τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας MI6, την ΜΙ5, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, δημιουργώντας το πλέγμα προστασίας του Ηνωμένου Βασιλείου από εγχώριες και ξένες απειλές.

Ανακοινώνοντας το διορισμό ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είπε ότι η Αν Κιστ-Μπάτλερ έχει ένα «εντυπωσιακό ιστορικό» δραστηριότητας στην καρδιά του βρετανικού εθνικού δικτύου ασφαλείας.

Η ίδια δήλωσε ευτυχής για το νέο της ρόλο, εξήρε την προσφορά της GCHQ και πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να αρχίσει τα καθήκοντά της.


 

Πηγή: skai.gr