Πρώτη επίσκεψη του Σαουδάραβα απεσταλμένου στη Δυτική Όχθη - Κλειδί το παλαιστινιακό στην εξομάλυνση των σχέσεων με Ισραήλ

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι θα εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ μόνο εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους

Ο νεοδιορισθείς απεσταλμένος της Σαουδικής Αραβίας στην Παλαιστινιακή Αρχή επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς κατά την πρώτη επίσκεψή του στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη την Τρίτη, μια κίνηση που συνδέεται με τις πρόσφατες αμερικανικές προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Το ταξίδι του Σαουδάραβα πρεσβευτή Nayef al-Sudairi πραγματοποιήθηκε  καθώς ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ επισκεπτόταν από την πλευρά του τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά. 

Σε μία σαφή ένδειξη ότι η διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας έχει αποκτήσει δυναμική, ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ Χάιμ Κατς επισκέφτηκε την Τρίτη το Ριαντ με ισραηλινή αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει σε διάσκεψη που φιλοξενεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Το γραφείο του Κατς περιέγραψε την επίσκεψή του ως άνευ προηγουμένου για έναν Ισραηλινό υπουργό και είπε ότι θα έχει συζητήσεις με αξιωματούχους από όλη τη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του al-Sudairi στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίσει το βασικό εμπόδιο στη συμφωνία ομαλοποίησης Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ: τη στάση της Σαουδικής Αραβίας έναντι των Παλαιστινίων. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι θα εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ μόνο εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
 

Πηγή: skai.gr