«Στέκομαι στα γόνατά μου και ζητώ συγχώρεση για τη Σερβία, για το έγκλημα που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην βοσνιακή κρατική τηλεόραση, ο εθνικιστής Νίκολιτς, πάλαι πότε οπαδός της Μεγάλης Σερβίας, μίας ιδέας που συνέβαλε στους αιματηρούς πολέμους που ακολούθησαν τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
«Απολογούμαι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από οιοδήποτε πρόσωπο στο όνομα του κράτους μας και του λαού μας», συμπλήρωσε ο κ. Νίκολιτς.
Ερωτηθείς ωστόσο εάν η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία, ο σέρβος πρόεδρος απάντησε: «Η γενοκτονία πρέπει να αποδειχθεί», προσθέτοντας πως «τα πάντα που συνέβησαν κατά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία είχαν τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας».
Η άρνηση του κ. Νίκολιτς να παραδεχθεί τη γενοκτονία στη Σρεμπρένικα αποτελεί συνέχεια της παλαιότερης στάσης του, καθότι λίγο μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Σερβίας προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας: «Δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σρεμπρένικα».
Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα είναι το πλέον πολύνεκρο περιστατικό στην μεταπολεμική ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου. Διαπράχθηκε τον Ιούλιο του 1995 από άνδρες του Βοσνιακού Σερβικού Στρατού, και άλλες άτακτες μονάδες, υπό την ηγεσία του υπόδικου Ράντκο Μλάντιτς, κατά τον Πόλεμο της Βοσνίας.
Τα περισσότερα θύματα της σφαγής ήταν ενήλικες άνδρες και ανήλικα αγόρια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε κηρύξει την Σρεμπρένικα «ασφαλή ζώνη» από το 1993.
Δύο διεθνή δικαστήρια έχουν κρίνει τη σφαγή ως γενοκτονία.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η απολογία Νίκολιτς δεν είναι η πρώτη απολογία του Βελιγραδίου για τα γεγονότα στην Σρεμπρένικα. Ο προκάτοχός του, Μπόρις Τάντις είχε απολογηθεί για τη σφαγή το 2005.Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.