Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν κάλεσε το Facebook να απαγορεύσει το ισλαμοφοβικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του, προειδοποιώντας για μια αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων, μερικές ώρες αφότου κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι «επιτέθηκε στο Ισλάμ».
Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρεσβευτή στην Ισλαμαμπάντ, καθώς επεκτείνεται η οργή για την αντίδραση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη δολοφονία ενός Γάλλου καθηγητή στις 9 Οκτωβρίου από ισλαμιστή.
Σε ανοικτή επιστολή που ανήρτησε χθες, Κυριακή, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Χαν ανέφερε πως «η αυξανόμενη ισλαμοφοβία» ενθαρρύνει τον εξτρεμισμό και τη βία σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα μέσα από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.
«Θα σας ζητούσα να θέσετε μια απαγόρευση για την ισλαμοφοβία και το μίσος εναντίον του Ισλάμ για το Facebook όπως αυτήν την οποία έχετε θέσει για το Ολοκαύτωμα», ανέφερε ο Πακιστανός πρωθυπουργός.
Αυτόν τον μήνα, το Facebook ανέφερε ότι επικαιροποιεί την πολιτική του για τις ομιλίες μίσους απαγορεύοντας περιεχόμενο που αρνείται ή διαστρεβλώνει το Ολοκαύτωμα.
«Δεν μπορεί κάποιος να στέλνει ένα μήνυμα και ενώ τα μηνύματα μίσους εναντίον ορισμένων δεν γίνονται δεκτά, αυτά εναντίον κάποιων άλλων να γίνονται δεκτά», ανέφερε ο Χαν και προσέθεσε πως αυτή η στάση «αντανακλά προκατάληψη και μεροληψία που θα ενθαρρύνουν περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση».
Απαντώντας, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο Reuters πως η εταιρία αντιτίθεται σε όλες τις μορφές μίσους και πως δεν επιτρέπει επιθέσεις στη βάση της φυλής, της εθνότητας, της εθνικής προέλευσης ή της θρησκείας.
«Θα απομακρύνουμε μια τέτοια ομιλία μίσους μόλις λάβουμε γνώση για αυτήν», ανέφερε σε μια δήλωση η εκπρόσωπος προσθέτοντας πως το Facebook έχει «περισσότερη δουλειά να κάνει».
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση διαφάνειας του Facebook που καλύπτει έξι μήνες έως τον Δεκέμβριο του 2019, από το Πακιστάν προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων περικοπής περιεχομένου μετά τη Ρωσία.
Πηγή με άμεση γνώση του θέματος στο Facebook δήλωσε στο Reuters πως τα περισσότερα αιτήματα για απομάκρυνση περιεχομένου σχετικού με το Ισλάμ, προέρχονται από το Πακιστάν, που ξεπερνά άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Το Facebook συνήθως συμμορφώνεται, καθώς, αν δεν το έκανε, θα παραβίαζε τους πακιστανικούς νόμους, δήλωσε η πηγή και προσέθεσε πως οι αρχές συχνά στέλνουν δεκάδες λινκ κάθε φορά και ζητούν να απομακρυνθούν.
Στην επιστολή του ο Χαν αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Γαλλία, όπου, όπως είπε, το Ισλάμ συνδέεται με την τρομοκρατία.
Ο Χαν ανέφερε πως ο Μακρόν «επιτέθηκε στο Ισλάμ» ενθαρρύνοντας την προβολή σκίτσων που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ.
Ο Χαν έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο Μακρόν απέτισε φόρο τιμής σε έναν Γάλλο καθηγητή Ιστορίας που αποκεφαλίστηκε από ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή ο οποίος ήθελε να εκδικηθεί για τη χρήση στην τάξη σκίτσων που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.
Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο Γάλλος πρεσβευτής στο Ισλαμαμπάντ κλήθηκε στο ΥΠΕΞ προκειμένου να του επιδοθεί διπλωματική διαμαρτυρία για τα «ανεύθυνα σχόλια» του Μακρόν.
Η επιστολή του Χαν προς το Facebook και τα σχόλιά του για τον Μακρόν σημειώνονται σε μια περίοδο όπου αντιμετωπίζει πίεση από έναν νέο συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την απομάκρυνσή του.
Τα σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, τα οποία δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 2005 στην εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τους μουσουλμάνους που προκάλεσαν διαμαρτυρίες στο Πακιστάν και αλλού.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Πακιστάν τον περασμένο μήνα όταν τα σκίτσα αναδημοσιεύθηκαν από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.
Η κυβέρνηση του Χαν έχει υποβάλει έναν αριθμό εφαρμογών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε εξονυχιστικό έλεγχο και απαγόρευσε ορισμένα για περιεχόμενο το οποίο οι αρχές είχαν χαρακτηρίσει άσεμνο ή ανήθικο.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.