ΚΑΙΡΟΣ

Προθεσμία μίας εβδομάδας για να αποφύγει νέες κυρώσεις δίνει στη Ρωσία η ΕΕ

«Παράθυρο» περίπου μίας εβδομάδας προκειμένου να αποκλιμακώσει την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση δίνει στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφασίστηκε κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «παρουσιάσει εντός μίας εβδομάδας» έναν κατάλογο προτάσεων για «σοβαρά νέα βήματα» σε βάρος της Μόσχας, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Η Ευρωπαϊκή κίνηση ουσιαστικά δίνει το περιθώριο στη Μόσχα να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό για επίλυση της κρίσης, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα πως η επιδείνωση της κατάστασης θα επιφέρει συνέπειες. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα προβεί σε αντίποινα κατά νέων κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βάρος της.

Δράση αλλά όχι στρατιωτική λύση

«Οι πάντες γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να δράσουμε γρήγορα, δεδομένων των εξελίξεων […] και της τραγικής απώλειας ζωών κατά τις τελευταίες ημέρες», τόνισε μετά το πέρας της διάσκεψης ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε πως περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης από την πλευρά της Μόσχας θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση στο σημείο «της μη επιστροφής», όπου θα ήταν αδύνατο να διατηρηθούν ή να αποκατασταθούν οι υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.

Πραγματοποίησε όμως εκ νέου άνοιγμα προς το Κρεμλίνο, τονίζοντας πως είναι «παράλογο» να υπάρχει από το «νέο είδος Ψυχρού Πολέμου». «Είναι ώρα όλοι να ασχοληθούν με την ειρήνευση. Δεν είναι πολύ αργά, αλλά ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα», συμλήρωσε.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως οι προτάσεις θα αποτελούν συνέχεια των οικονομικών κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί από την Ε.Ε. σε ορισμένους κλάδους της ρωσικής οικονομίας.

Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο παροχής όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, απηχώντας την θέση των Ρομπέι και Μπαρόζο πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει «στρατιωτική λύση» στην κρίση.

Η τοποθέτηση της κ. Μέρκελ ήλθε και ως απάντηση στις δηλώσεις της λιθουανής πρωθυπουργού Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία κάλεσε την Ε.Ε να εξοπλίσει την Ουκρανία. Τόνισε μάλιστα πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια σε πόλεμο με την Ευρώπη.

Στα πρόθυρα πολέμου

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε από την πλευρά του πως η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του σημείου χωρίς επιστροφή, δηλαδή του «πλήρους κλίμακας πολέμου» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Σχετικά με το ζήτημα παροχής όπλων στην Ουκρανία, ο κ, Ποροσένκο απέφυγε διπλωματικά να δώσει κάποια δεσμευτική απάντηση, παραπέμποντας το θέμα όχι στην Σύνοδο της Ε.Ε., αλλά στη σύνοδο του NATO, που λαμβάνει χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ουαλία. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας, ωστόσο την Παρασκευή το Κίεβο ανακοίνωσε πως προτίθεται να επιδιώξει την ένταξη στους κόλπους της,

Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ποροσένκο προέβη επίσης σε νέες βαριές καταγγελίες για δράση ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος σημειώνοντας πως ρωσικά άρματα μάχης επιτέθηκαν στην παραμεθόρια πόλη Νοβοσβιτλίβκα στην περιοχή του Λουχάνσκ και «κατέστρεψαν σχεδόν κάθε σπίτι».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ