«Προτεραιότητα» το Κυπριακό για μια κυβέρνηση Εργατικών στη Βρετανία

Η δέσμευση δόθηκε σε εκδήλωση του Κυπριακού Συλλόγου των Εργατικών (Labour Cypriot Society) το βράδυ της Κυριακής στο Λίβερπουλ, στο πλαίσιο του κομματικού συνεδρίου που άρχισε χθες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη δέσμευση πως η επανένωση της Κύπρου θα συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες μιας βρετανικής κυβέρνησης υπό τους Εργατικούς έδωσαν αξιωματούχοι του κόμματος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δέσμευση δόθηκε σε εκδήλωση του Κυπριακού Συλλόγου των Εργατικών (Labour Cypriot Society) το βράδυ της Κυριακής στο Λίβερπουλ, στο πλαίσιο του κομματικού συνεδρίου που άρχισε χθες.

Ο μέχρι προ λίγων ημερών σκιώδης Υφυπουργός Εξωτερικών Φάμπιαν Χάμιλτον δήλωσε απογοητευμένος που η Τουρκία «εξακολουθεί να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως ως προς τα Βαρώσια».

Κυπριακό

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία «δεν ενεργεί με το αληθινό κύρος μίας εγγυήτριας δύναμης, αν κάτι τέτοιο έχει οποιαδήποτε συνάφεια σήμερα».

Σημείωσε ότι η επανένωση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι η Τουρκία να αποσύρει τη στρατιωτική της παρουσία από τον βορρά και ότι η επαπειλούμενη βία πρέπει επίσης να αποσυρθεί ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν ουσιώδεις συνομιλίες.

Στάθηκε, τέλος, στην κοινή βούληση όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο για ευημερία και ασφάλεια. Οπως είπε, αυτό είναι που θα βοηθήσει να επιτευχθεί μια κυβέρνηση των Εργατικών, ενώ επαίνεσε τα μέλη του Κυπριακού Συλλόγου και του κόμματος ευρύτερα που συνεχίζουν να αναδεικνύουν τα οφέλη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ακολούθησε ο λόρδος Κόλινς, ο οποίος επίσης κατέχει θέση στη σκιώδη ομάδα εξωτερικών υποθέσεων των Εργατικών. Σημείωσε πως θέση όλης της σκιώδους ομάδας εξωτερικών υποθέσεων των Εργατικών είναι πως «η Κύπρος θα συνιστούσε προτεραιότητα για το κόμμα» ως κυβέρνηση, με διατήρηση της δέσμευσης στα ψηφίσματα των ΗΕ και και στην ειρηνευτική διαδικασία.

Το μέχρι πρότινος μέλος της ομάδας των Υφυπουργών Εξωτερικών των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους, ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής βορείου Λονδίνο, είπε πως «το Εργατικό Κόμμα ήταν πάντα προσηλωμένο στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, οι Εργατικοί θέλουν να δουν την επανένωση της Κύπρου. Υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΕ να πετύχουν ειρηνευτικές συνομιλίες και αυτό που θα δείτε απο μια νέα κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς θα είναι να έχουν την Κύπρο ως προτεραιότητα, καθώς επίσης να συμβάλλουν στο να έρθουν κοντά οι πλευρές. Θα είμαστε πιο δραστήριοι σε αυτό».

Το Labour Cypriot Society αναβίωσε το 2022 με στόχο την κινητοποίηση της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία υπέρ του Εργατικού Κόμματος και τη συμβολή στην επίτευξη λύσης για μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρο.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Κύπρος