ΚΑΙΡΟΣ

Προτείνει ανταλλαγή Μπαργούτι με Σαλίτ

Ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ πρότεινε  την ανταλλαγή του Μαρουάν Μπαργούτι, του ηγέτη της Φατάχ στη Δυτική Όχθη που κρατείται σε ισραηλινή φυλακή, με τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείται όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας.

\Ο Μαρουάν Μπαργούτι έχει όλες τις πιθανότητες για να γίνει ο επόμενος παλαιστίνιος ηγέτης. Η απελευθέρωσή του θα μπορούσε να επιτρέψει την πρόοδο των πολιτικών διαπραγματεύσεων και την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ\, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού ο Μπεν Ελιέζερ.

\Οσοι σκέφτονται την ασφάλεια του Ισραήλ κατανοούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι, διότι είναι ο ισχυρός άνδρας της παλαιστινιακής πλευράς\, πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός.

\Για μας είναι ένας δολοφόνος, αλλά ο Γιάσερ Αραφάτ δεν ήταν λιγότερο δολοφόνος απ΄αυτόν, και αυτό δεν εμπόδισε τον Γιτζάκ Ράμπιν να του τείνει το χέρι\, πρόσθεσε.

Ο Μπεν Ελιέζερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φάγεντ είναι \δύο αξιοσέβαστοι άνθρωποι, αλλά ανίκανοι να λάβουν αποφάσεις\.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μπεν Ελιέζερ.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος Γκιντεόν Εζρα είχε επίσης ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης του Μπαργούτι.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι συνελήφθη το 2002 από τον ισραηλινό στρατό και καταδικάσθηκε τον Ιούνιο του 2004 σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε τέσσερις δολοφονικές επιθέσεις.

Εξαιρετικά δημοφιλής στον παλαιστινιακό πληθυσμό, εμφανίζεται συχνά ως πιθανός διάδοχος του Μαχμούντ Αμπάς.

Θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία της Ιντιφάντα και δεν έχει κρύψει την υποστήριξή του προς τον ένοπλο αγώνα, ενώ έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις τυφλές επιθέσεις στο Ισραήλ.

Από τη φυλακή καταδίκασε το \στρατιωτικό πραξικόπημα\ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο γαλλοισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ συνελήφθη στις 25 Ιουνίου 2006 από μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.Πηγή: skai.gr