Της Αθηνάς Παπακώστα
Η Ρωσία επιμένει ότι χάλασε τα σχέδια του Κιέβου ισχυριζόμενη ότι οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν επίθεση με στόχο την εξόντωση του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν. Η ουκρανική πλευρά αρνείται οποιαδήποτε επίθεση αλλά, η ρωσική υπόσχεται ότι τώρα έχει κάθε λόγο για σκληρά αντίποινα κατά του Κιέβου.
Προβληματισμό γεννά το γεγονός δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή για τη φερόμενη επίθεση ενώ, ερώτημα παραμένει γιατί η Ρωσία επέλεξε να τη γνωστοποιήσει ώρες αργότερα.
Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, ένα βίντεο αναρτήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τοπικό κανάλι της ρωσικής πρωτεύουσας. Σε αυτό φαινόταν ο καπνός πάνω από τα κτίρια στην καρδιά της Μόσχας. Η γνησιότητά του δεν έχει εξακριβωθεί ενώ ακόμη ένα βίντεο, το οποίο εμφανίστηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δείχνει τη στιγμή που ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξουδετερώνεται ακριβώς πάνω από το Μέγαρο της Γερουσίας στο Κρεμλίνο χωρίς να υπάρξουν θύματα, τραυματίες ή/και υλικές ζημιές.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από το Ελσίνκι, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη και απέρριψε τις κατηγορίες της Μόσχας. «Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις κατά του Πούτιν ή κατά της Μόσχας. Εμείς πολεμάμε στο έδαφός μας. Υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Νωρίτερα, ο ανώτατος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, είχε υπογραμμίσει ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί θα μπορούσαν να προσφέρουν την ευκαιρία για πρόσχημα που αναζητεί η Ρωσία ώστε «να δικαιολογήσει μαζικές επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων και του ουκρανικού πληθυσμού».
Από την πλευρά της, όμως, η Μόσχα επιμένει ότι εχθρικά drones έφτασαν στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά εδάφη σε απόσταση αναπνοής από το φρούριο της, το Κρεμλίνο το οποίο ανακοίνωσε ότι θεωρεί «τις ενέργειες αυτές ως προγραμματισμένη πράξη τρομοκρατίας και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου παραμονές της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου» προσθέτοντας ότι «η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα αντιποίνων όπου και όποτε κρίνει».
Η χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της οποίας το εν λόγω επεισόδιο προκύπτει έχει επίσης ενδιαφέρον. Από τη μία, το Κίεβο ετοιμάζεται να ξεκινήσει την αντεπίθεσή του εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολή και τον νότο της Ουκρανίας και από την άλλη, την επόμενη Τρίτη, 9 Μαΐου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ετοιμάζεται για μία μεγάλη δημόσια εμφάνιση για να τιμήσει την ημέρα νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας.
Αναλυτές παρατηρούν, επίσης, το διαφορετικό ύφος των ανακοινώσεων. Εν αντιθέσει, με άλλα πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας, η ρωσική πλευρά, αυτή τη φορά, δίνει έμφαση στο επεισόδιο και ενώ κατηγορεί ευθέως την ουκρανική κυβέρνηση επικαλείται το δικαίωμά της να αντεπιτεθεί στο Κίεβο.
Στην Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο εξετάζει ακόμη τη φερόμενη επίθεση ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες της Μόσχας σημειώνοντας, επίσης, πως θα αντιμετώπιζε «με πολύ μεγάλη επιφύλαξη» ο,τιδήποτε προέρχεται από το Κρεμλίνο.
Εάν το επεισόδιο αυτό επαληθευτεί τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη μεγαλύτερη κλιμάκωση του εν εξελίξει εδώ και 14 μήνες πολέμου στην Ουκρανία. Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους της Οξφόρδης, Φίλιπς Ο' Μπράιεν που επικαλείται το Associated Press, «δεν επρόκειτο σίγουρα για μία απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν γιατί δεν κοιμάται στην οροφή και πιθανότατα δεν κοιμάται ποτέ στο Κρεμλίνο».
Σημειώνει δε, ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να αποδείξει κανείς εάν η ρωσική πλευρά θέλει «είτε να καταδείξει την απροσεξία των Ουκρανών είτε να στείλει μήνυμα στη ρωσική κοινή γνώμη» για εσωτερικούς λόγους ή, ακόμη, «εάν πρόκειται», τελικά, «για μία ουκρανική επιχείρηση με σκοπό να ντροπιαστεί η Μόσχα».
Τα ερωτήματα παραμένουν και σε αυτά προστίθενται κι άλλα.
Γιατί οι Ουκρανοί να επιχειρούσαν κάτι το τόσο τολμηρό και δύσκολο; Επιπλέον, πώς γίνεται drones να διασχίσουν ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής επικράτειας και να εξουδετερωθούν μονάχα όταν έφτασαν πάνω από το Κρεμλίνο; Γιατί αυτά να μην έχουν εκτοξευθεί από κάποια περιοχή γύρω από τη Μόσχα ή μέσα από τη ρωσική πρωτεύουσα; Επίσης γιατί, μέχρι στιγμής, δεν έχουν πέσει κεφάλια στη Ρωσία;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το επεισόδιο αυτό στέκεται ως αφορμή για να αλλάξουν τα δεδομένα στον πόλεμο. Τώρα, η Μόσχα απειλεί με πλήγματα, βαθύτερα στην ουκρανική επικράτεια και αμέσως μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η καταγγελλόμενη επίθεση «δεν αφήνει άλλη επιλογή πέρα από την εξόντωση του Ουκρανού προέδρου και της κλίκας του» ενώ οι φωνές για να δοθεί μία σκληρή απάντηση στο Κίεβο πυκνώνουν. Άραγε, έχει δίκιο, λοιπόν, ο Ποντόλιακ που λέει ότι η Ρωσία είναι «πολύ φοβισμένη»; Ή μήπως η Ρωσία είναι τελικά πολύ αποφασισμένη;
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.