Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα» βρέθηκε σήμερα το πρωί ο πρώην Διοικητής της ΚΥΠ, Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς, όπου ανέλυσε διάφορα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Συρία, την Τουρκία και την Κύπρο.
Ο κ. Πενταράς μίλησε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, για προμήθεια από τις ΗΠΑ πυραύλων Patriot. Με την συμφωνία του 2014 η Συρία εξουδετέρωσε τα χημικά της όπλα, καθώς και ο,τιδήποτε είχε να κάνει με πυραυλικές εγκαταστάσεις και εκτόξευση πυραύλων. Συνεπώς «ο φόβος της Τουρκίας είναι τα τουρκικά αεροσκάφη και αυτό διότι στο μέτωπο της Συρίας η Τουρκία δεν πάει καθόλου καλά», αφού έχει μεγάλα προβλήματα με εσωτερικές και εξωτερικές προεκτάσεις και επιπτώσεις. Ο Ερντογάν έχει επίσης να αντιμετωπίσει σκληρή εσωτερική αντιπολίτευση, ακόμα και από πρώην συνεργάτες όπως ο Νταβούτογλου και ο Γκιουλ.
Στην ερώτηση της Μαρίνας Χατζηκώστα εάν ο Ερντογάν συνεχίζει να κινείται με βάση τους σχεδιασμούς Νταβούτογλου, ο Στρατηγός Πενταράς ανέφερε ότι όντως συνεχίζει για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης και αλλαγής των συνόρων. Ο πόλεμος, όμως, συνέχισε ότι δεν είναι επίδειξη, αλλά ενέχει και το στοιχείο της αποτυχίας και φαίνεται ότι στη Συρία, παρά το ότι έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη.
Ο κ. Πενταράς είπε πως η Τουρκία «έχει αποσύρει δυνάμεις από το μέτωπο του Έβρου, και μάλιστα από το βόρειο Έβρο, που είναι εκεί οι επίλεκτες μονάδες της Τουρκίας. Έχει αποσύρει δυνάμεις και από την Κύπρο και τις έχει μεταφέρει στην περιοχή, προκειμένου αφ’ ενός να αποκρούσει την προέλαση των συριακών δυνάμεων οι οποίες υποστηρίζονται από την ρωσική αεροπορία, αλλά έχει μάλιστα θέσει και ημερομηνία ο Ερντογάν μέχρι τέλος αυτού του μηνός. Αν δεν αποσυρθούν τα συριακά στρατεύματα από το έδαφος από το οποίο έχουνε καταλάβει στην επαρχία του Ιντλίμπ, ότι θα εξαπολύσει επίθεση. Σε αυτή την περίπτωση, αν υλοποιήσει αυτή την απόφαση ο Ερντογάν, τότε ενδέχεται να υπάρξει μια μεγαλύτερη σύγκρουση με εμπλοκή και της Ρωσίας».
Για το ενδεχόμενο μιας τρίτης τουρκικής εισβολής στη Συρία, ο κ. Πενταράς ανέφερε πως αυτό δεν φαίνεται να συμφέρει ούτε την Τουρκία, ούτε την Ρωσία. Για την τελευταία, αυτό δεν την συμφέρει διότι αυτό μπορεί να την φέρει πίσω στις αγκάλες της Δύσης και των ΗΠΑ, αφού ήδη ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και αποστολή των Patriot για προστασία από πυραυλικές επιθέσεις. Ούτε την Τουρκία τη συμφέρει η σύγκρουση αφού θα χαλάσουν οι σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία ήταν υποβοηθητική στην επέκταση των συνόρων της με τη Συρία.
Ο τέως Διοικητής της ΚΥΠ ανέφερε πως γίνονται τρεις προσπάθειες αυτή τη στιγμή για ειρήνευση στη Συρία. Η πρώτη είναι η διαμεσολάβηση Μακρόν-Μέρκελ, η άλλη είναι οι καθημερινές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας, και μεταξύ Ερντογάν-Πούτιν, και μεταξύ επιτροπών. Τελευταία είναι η σχεδιαζόμενη σύσκεψη Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην Τεχεράνη. Η Τουρκία θέλει να είναι μέρος της οποιασδήποτε λύσης θα υπάρξει.
Κληθείς να σχολιάσει την επίδραση που θα είχε στην Κύπρο μια τυχόν επιστροφή της Τουρκίας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Δύσης, ο κ. Πενταράς είπε: «Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο για μας, εάν η Τουρκία επιστρέψει πίσω διότι αντιλαμβάνεστε ότι σημαίνει ότι η Τουρκία πρώτα-πρώτα θα αποκτήσει τα F-35, που αμέσως ανατρέπεται η ισορροπία ισχύος μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας σε πολύ μεγάλο βαθμό». Δεύτερο, συνέχισε, η ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ «θα πέσουν σε δεύτερο επίπεδο» και επίσης «υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν και να καλυτερεύσουν οι σχέσεις με το Ισραήλ, που και αυτό επίσης θα είναι εις βάρος μας».
Ερωτηθείς για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Δυτική Θράκη, ο Στρατηγός ε.α. ανέφερε ότι έχει υπηρετήσει στην περιοχή και γνωρίζει από κοντά το θέμα. Όλες αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας εντάσσονται στην αναθεωρητική στρατηγικής της ώστε να γίνει μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη και να ηγεμονεύσει των λαών της περιοχής. Έφερε ως παράδειγμα αυτής της πολιτικής τον πρόσφατο χάρτη, με αφορμή τα 68 χρόνια ένταξής της στο ΝΑΤΟ, όπου η Κύπρος παρουσιάζεται ολόκληρη ενσωματωμένη στην Τουρκία, με κόκκινο χρώμα. Και αυτό είναι ένας κρατικός χάρτης, γι’ αυτό είναι και σημαντικός. Όπως εξήγησε, «είναι ένας μακροπρόθεσμος, θα έλεγα, στόχος της Τουρκίας. Δεν είναι βραχυπρόθεσμος στόχος, η τουρκοποίηση της Κύπρου, είναι μακροπρόθεσμος. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας είναι, είτε μέσω μιας λύσης του Κυπριακού, είτε χωρίς λύση, η Τουρκία να ασκεί τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, αλλά και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, μέσω Κύπρου. Αυτός είναι ο στόχος ο βραχυπρόθεσμος της Τουρκίας και όλες αυτές οι ενέργειες που βλέπουμε, και το θέμα του εποικισμού της Αμμοχώστου έχει άμεση σχέση με αυτό. Με την ταϊβανοποίηση της Κύπρου, που είναι το “Plan B” της Τουρκίας. Η ισλαμοποίηση έχει ήδη γίνει.»
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αποτραπούν, ο κ. Πενταράς ανέφερε «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», το οποίο επικαλούνται από την μια όλοι στην Κύπρο, όπως τα κόμματα και οι πολιτικοί, αλλά δεν εννοούν το ίδιο με αυτόν.
«Το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μπορούν να αμυνθούν σε αυτές τις επιθετικές ενέργειες, τις εισβολές, κλπ κλπ. Και το καθορίζουν σαφώς στο Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτου, με το δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας. Το συλλογική αυτοάμυνα αναφέρεται στο Άρθρο και παραπέμπει στα μικρά κράτη, τα μικρά κράτη που δεν έχουν δυνατότητα αυτοάμυνας, που δεν έχουν ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις να αμυνθούν απέναντι στον επιτιθέμενο, μπορούν με την συλλογική άμυνα, δηλαδή, με συμμαχίες που θα συνάψουν, αμυντικές, με άλλα κράτη ή να ενταχθούν σε συλλογικά συστήματα ασφάλειας, να αντιμετωπίσουν τον πιο δυνατό αντίπαλο. Αυτό καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Δεν έχει άλλο τρόπο με τον οποίο ο ΟΗΕ να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Το ίδιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο βέβαια πάντοτε συνάδει με τον Καταστατικό Χάρτη, που είναι το κορυφαίο κείμενο του Διεθνούς Δικαίου. Λέει, στο Άρθρο 4, ότι η άμυνα και η ασφάλεια είναι ευθύνη των ίδιων των κρατών, δεν είναι ευθύνη δική μου ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Και παρακάτω λέει ότι τα κράτη έχουν υποχρέωση συνεχώς να ενισχύουν τις Ένοπλές τους Δυνάμεις.»
Ο κ. Πενταράς υπογράμμισε πως όταν όλοι βγαίνουν στις τηλεοράσεις και επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να αναφέρουν ότι «πρέπει να οργανώσουμε επιτέλους άμυνα και αποτροπή, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Καλά είναι όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνονται, τα πολιτικά, τα διπλωματικά, είναι τα μόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά αυτά από μόνα τους δεν δημιουργούν αποτροπή. Δεν θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Χρήματα υπάρχουν και υπάρχουν στα ταμεία αμυντικής θωράκισης, χρόνο έχουμε ακόμα και αύριο να ξεκινήσουμε και σήμερα να ξεκινήσουμε, μπορούμε να οργανώσουμε αποτροπή και στη συνέχεια να συνάψουμε και αμυντικές συμμαχίες με γειτονικά κράτη και αναβιώσουμε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Διότι πρέπει να έχουμε και εμείς κάποια αποτροπή, να έχουμε ναυτικές δυνάμεις, να έχουμε αεροπορικές δυνάμεις για να μπορούσε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα.»
Τέλος, ο κ. Πενταράς υπογράμμισε πως «αλλιώς η Τουρκία θα υλοποιήσει όλους τους στόχους τους οποίους έχει θέσει». Καθήκον του ΟΗΕ, κατέληξε, είναι η διατήρηση της «διεθνούς ασφάλειας», όπως μέσα από τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, και όχι της εθνικής ασφάλειας των κρατών.
Πηγή: sigmaliveΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.