Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στηλίτευσε χθες Κυριακή το ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, είναι «όμηρος» ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων.
«Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ελεύθερη και αληθινά δική της βούληση; Διότι η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι όμηρος ένοπλων και τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων», έκρινε ο Σίσι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Η τοποθέτηση του Σίσι καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ ότι η μάχη για την Τρίπολη εισέρχεται σε νέα, «αποφασιστική» φάση.
Πριν από οκτώ μήνες, ο Χάφταρ διέταξε να αρχίσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας. Όμως παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την ΚΕΕ πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση και σταμάτησαν την προέλαση του ΛΕΣ. Το αδιέξοδο στα μέτωπα έχει παγιωθεί εδώ και μήνες.
Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, όπως και ως έναν βαθμό η Ρωσία, είναι σαφές πως υποστηρίζουν τον Χάφταρ. Το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Ο Σίσι έκρινε ότι η ασφάλεια της Αιγύπτου «επηρεάζεται άμεσα» από την κατάσταση στη Λιβύη.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε επέμβει στη Λιβύη. Αλλά δεν το κάναμε, σεβαστήκαμε [την εθνική κυριαρχία] της Λιβύης (...) για να διατηρήσουμε την αδελφοσύνη» στη σχέση των δύο χωρών, πρόσθεσε.
Τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής της ΚΕΕ Φάγεζ Σάρατζ υπέγραψε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία που αφορά την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, αντίπαλο της Αιγύπτου στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον Σάρατζ στη Κωνσταντινούπολη, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση του 2011 που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Το τρέχον διάστημα, η πετρελαιοπαραγωγική χώρα της βόρειας Αφρικής έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: την ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια ανταγωνιστική κυβέρνηση, με έδρα το Τομπρούκ, που συνδέεται με τον Χάφταρ.
Ανέστειλε για «λόγους ασφαλείας» τη λειτουργία της η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο
Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο έκλεισε χθες Κυριακή τις πόρτες της μέχρι νεοτέρας, γνωστοποίησε η ίδια με ανακοίνωσή της, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Η διπλωματική αποστολή «αναστέλλει το έργο της για λόγους ασφαλείας από την Κυριακή και μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανέφερε στο κείμενο, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Η πρεσβεία, που αντιπροσωπεύει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), διέψευσε με χωριστή ανακοίνωσή της ότι η αναστολή της λειτουργίας της συνδέεται με τις αυτομολήσεις στελεχών της που τάχθηκαν στο πλευρό του Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), και της ανταγωνιστικής κυβέρνησης στο Τομπρούκ με την οποία συνδέεται ο στρατάρχης.
Η ΚΕΕ από την πλευρά της ανέφερε ότι η δραστηριότητα της διπλωματικής αποστολής ανεστάλη με σκοπό να προστατευθούν οι εργαζόμενοί της, έπειτα από μια σειρά «παραβιάσεων» το τελευταίο διάστημα και απόπειρες «εκβίασης» με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.
Δεν δόθηκε καμιά λεπτομέρεια για τις πράξεις αυτές ή το από ποιους έγιναν. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μαζί με τις αιγυπτιακές αρχές για να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της πρεσβείας», ανέφερε η ΚΕΕ, επίσης μέσω Facebook.
Η πρεσβεία θα λειτουργήσει εκ νέου μόνο αφού υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της, επέμεινε.
Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία φέρονται να υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν την ΚΕΕ.
Η ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας της πρεσβείας καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά την αναγγελία του στρατάρχη, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, περί νέας «αποφασιστικής μάχης» για την κατάληψη της Τρίπολης, της έδρας της ΚΕΕ.
Η κυβέρνηση του Φάγεζ Σάρατζ από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και ότι διατηρεί τις θέσεις της νότια της πρωτεύουσας, όπου επικεντρώνονται οι μάχες από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του Χάφταρ.
Οι εχθροπραξίες, που άρχισαν τον Απρίλιο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από χίλιους ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει τουλάχιστον 140.000 άλλους, κατά τον πιο πρόσφατο διαθέσιμο απολογισμό του ΟΗΕ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.