ΚΑΙΡΟΣ

Η Πρίτι Πατέλ κατά της ολικής αλλαγής κανόνων έκδοσης βίζας για Ουκρανούς πρόσφυγες

Τα αιτήματα να προσφέρει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης σε Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο εν μέσω αυξανόμενης αναταραχής μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών σχετικά με την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης απέρριψε η Πρίτι Πατέλ.

Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι έλεγχοι ασφαλείας και οι βιομετρικοί έλεγχοι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για τους αιτούντες λόγω ανησυχιών για εξτρεμιστές και Ρώσους πράκτορες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παρουσιάζονται ως πρόσφυγες, αλλά η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φαίνεται να έχει αλλάξει από αυτή που ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ.

Η δήλωση της  Πατέλ τη Δευτέρα επικρίθηκε από φιλανθρωπικές οργανώσεις για τους πρόσφυγες και βουλευτές της αντιπολίτευσης επειδή δεν ανταποκρίθηκε στο πακέτο μέτρων που πρότειναν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Αμέσως ακολούθησε μια επιστολή  37 Συντηρητικών βουλευτών προς τον Μπόρις Τζόνσον που καλούσε την κυβέρνηση να «δράσει αποφασιστικά» και να «μοιραστεί την ευθύνη» με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η επέκταση του καθεστώτος έκδοσης βίζας ήταν κάτι στο οποίο οι υπουργοί «εργάζονταν απολύτως».

Μιλώντας σε μια προηχογραφημένη συνέντευξη που προβλήθηκε στην εκπομπή Peston του ITV, η Patel είπε ότι οι πολιτικές «εξελίσσονται» και θα υπάρξουν «περισσότερες αλλαγές και ανακοινώσεις… τις επόμενες μέρες επίσης».

Σύμφωνα με τα σχέδια που εκπονήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, οι Ουκρανοί υπήκοοι που έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να φέρουν τα «μέλη της άμεσης οικογένειάς τους» για να ενωθούν μαζί τους. Ωστόσο, αυτό θα ισχύει μόνο για τους συζύγους, τους άγαμους συντρόφους τουλάχιστον δύο ετών, τους γονείς ή τα παιδιά τους εάν κάποιος είναι κάτω των 18 ετών ή τους ενήλικες συγγενείς που είναι, επίσης, φροντιστές.

Η Patel είπε ότι όπου τα μέλη της οικογένειας Βρετανών υπηκόων δεν πληρούν τα συνήθη κριτήρια επιλεξιμότητας, αλλά περνούν ελέγχους ασφαλείας, θα τους δοθεί άδεια να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο «παρέχοντας στους Βρετανούς υπηκόους και σε οποιοδήποτε άτομο που είναι εγκατεστημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δυνατότητα να φέρουν την άμεση ουκρανική τους μέλη της οικογένειας".

Εμφανιζόμενος ενώπιον των Κοινοτήτων, η Patel είπε: «Οι έλεγχοι ασφαλείας και οι βιομετρικοί έλεγχοι αποτελούν θεμελιώδες μέρος της διαδικασίας έγκρισης βίζας παγκοσμίως και θα συνεχιστούν, όπως συνέβη για την εκκένωση ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

«Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσουμε τους Βρετανούς πολίτες ασφαλείς και να διασφαλίσουμε ότι βοηθάμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ιδιαίτερα καθώς τα ρωσικά στρατεύματα διεισδύουν τώρα στην Ουκρανία και συγχωνεύονται στις ουκρανικές δυνάμεις».

Είπε στους βουλευτές ότι οι αναφορές πληροφοριών είχαν εντοπίσει «εξτρεμιστικές ομάδες και οργανώσεις» που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ρωσία του Πούτιν, ακόμη και στο έδαφός μας, όπως είδαμε στο Σάλσμπερι. επίθεση."

Η Patel ρωτήθηκε από την Yvette Cooper, τη σκιώδη υπουργό Εσωτερικών, εάν μια ηλικιωμένη Ουκρανή μητέρα ενός Βρετανού κατοίκου που εμποδίστηκε από τις Συνοριακές Δυνάμεις να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Παρίσι θα μπορούσε τώρα να έρθει. Η Πατέλ απάντησε ότι η γυναίκα, χήρα, θα το έκανε.

Αρκετές ώρες αργότερα, ο Κούπερ επέστρεψε στο κιβώτιο αποστολής για να πει στους βουλευτές ότι είχε μιλήσει τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και με την κόρη της ηλικιωμένης γυναίκας που επιβεβαίωσαν ότι οι κανόνες δεν είχαν αλλάξει και η ηλικιωμένη γυναίκα συνέχιζε να είναι αποκλεισμένη στο Παρίσι.

Η Κουπέρ ζήτησε διευκρινίσεις από έναν υπουργό Εσωτερικών, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί που αναζητούν καταφύγιο έχουν αφεθεί σε «απόλυτη σύγχυση».

Η Πατέλ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η πρώτη φάση της «εξατομικευμένης ανθρωπιστικής διαδρομής» που δημιουργείται για τους Ουκρανούς να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επέτρεπε σε περίπου 100.000 ανθρώπους να έρθουν για να «αναζητούν καταφύγιο».

Η ΕΕ ετοιμάζεται να χορηγήσει στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο το δικαίωμα να παραμείνουν και να εργαστούν στο μπλοκ των 27 εθνών για έως και τρία χρόνια, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι τα συνοριακά κράτη της ΕΕ θα λάβουν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις αφίξεις.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Enver Solomon, ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, είπε ότι η πρόταση ήταν «πολύ μικρότερη από αυτό που χρειάζεται».

«Σε σύγκριση με την απόφαση της ΕΕ… είναι άκαρδο και κακότροπο να στέλνουμε ένα μήνυμα στους απελπισμένους Ουκρανούς που αναζητούν ασφάλεια ότι αν δεν έχουν ένα μέλος της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ευπρόσδεκτοι», είπε.

Ο πρωθυπουργός έλαβε νωρίτερα μια επιστολή από μέλη της ομάδας One Nation Conservatives με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Damian Green, η οποία επέκρινε την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την οποία υπογράφουν οι πρώην υπουργοί Jeremy Hunt, Caroline Nokes και Sir Robert Buckland.

«Χρειαζόμαστε ειλικρινή και άμεση υποστήριξη για τον ουκρανικό λαό. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επισημάνει ή να αποτύχει, το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: τα Ουκρανά θύματα πολέμου που αναζητούν καταφύγιο είναι ευπρόσδεκτα», αναφέρει η επιστολή.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του One Nation, η οποία συχνά θεωρείται ως μια κεντρώα ομάδα στο κόμμα, έχει περίπου 40 μέλη.

Τουλάχιστον 400.000 Ουκρανοί πρόσφυγες είχαν εισέλθει στην ΕΕ μέχρι στιγμής, δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον. Τα μέλη της ΕΕ, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

Σχεδιασμένες για να αντιμετωπίσουν τις μαζικές αφίξεις εκτοπισμένων στην ΕΕ, οι προτάσεις αναμένεται να προβλέπουν το ίδιο επίπεδο προστασίας, για ένα έως τρία χρόνια, σε όλα τα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αδειών παραμονής και της πρόσβασης
 

Πηγή: Guardian