ΚΑΙΡΟΣ

«Γι’ αυτό θέλω το Μπαχμούτ»: Το «αφεντικό» των μισθοφόρων της Βάγκνερ Πριγκόζιν αποκάλυψε γιατί θέλει την πόλη

Ο φημολογούμενος «διάδοχος» αλλά επονομαζόμενος και «σεφ» του Πούτιν ανέφερε λεπτομερώς σήμερα γιατί πιστεύει ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ θα ήταν σημαντική

Ο ιδρυτής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων «Βάγκνερ», Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι θα ήθελε οι άνδρες του και ο τακτικός ρωσικός στρατός να καταλάβουν την κωμόπολη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, επειδή διαθέτει «υπόγειες πόλεις» όπου μπορούν να κρυφτούν στρατιώτες και άρματα.

Το σφυροκόπημα, εδώ και πέντε μήνες, της πόλης Μπαχμούτ από τις ρωσικές δυνάμεις προβλημάτιζε τους Δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές οι οποίοι λένε ότι οι βαριές απώλειες της ρωσικής πλευράς και το γεγονός ότι οι Ουκρανοί έχουν φτιάξει αμυντικές γραμμές για να οπισθοχωρήσουν εκεί, σημαίνει πως οποιαδήποτε ρωσική νίκη –εάν υπάρξει– θα είναι πύρρειος.

Ο φημολογούμενος «διάδοχος» αλλά επονομαζόμενος και «σεφ» του Πούτιν άνδρες του οποίου συμμετέχουν στη μάχη της Μπαχμούτ, ανέφερε λεπτομερώς σήμερα γιατί πιστεύει ότι η κατάληψη της πόλης θα ήταν σημαντική.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι το σύστημα των ορυχείων Σολεντάρ και Μπαχμούτ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο υπόγειων πόλεων. Δεν έχει μόνο (τη δυνατότητα να φιλοξενήσει) μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε βάθος 80-100 μέτρων, αλλά μπορούν να μετακινηθούν εκεί άρματα μάχης και οχήματα μάχης του πεζικού», είπε. Πρόσθεσε ότι αποθέματα όπλων αποθηκεύονταν σε αυτά τα υπόγεια συγκροτήματα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πριγκόζιν αναφερόταν σε ένα μεγάλο αλατωρυχείο και άλλα ορυχεία της περιοχής τα οποία διαθέτουν σήραγγες μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων αλλά και μια τεράστια υπόγεια αίθουσα που στο παρελθόν, εν καιρώ ειρήνης, φιλοξενούσε ακόμη και ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες κλασικής μουσικής.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως ο Πριγκόζιν ήθελε να θέσει υπό τον έλεγχό του τα ορυχεία της περιοχής για εμπορικούς σκοπούς. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στην πιθανή στρατιωτική χρήση τους.

Ο Πριγκόζιν, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, επικαλέστηκε και άλλα πλεονεκτήματα από την κατάληψη της Μπαχμούτ, την οποία αποκάλεσε «σοβαρό επιμελητειακό κέντρο» με μοναδικές αμυντικές οχυρώσεις.

Τα σχόλια αυτά έγιναν στο Telegram, την ώρα που ακούγονταν πυρά στους σχεδόν έρημους δρόμους της Μπαχμούτ, νωρίτερα σήμερα, παρά την μονομερή εκεχειρία που κήρυξε η Ρωσία για τα Χριστούγεννα. Ένας άλλος λογαριασμός στο Telegram, που συνδέεται με τη Βάγκνερ, ανέφερε ότι η Ρωσία κατέλαβε έναν στρατηγικής σημασίας οικισμό στα περίχωρα της Μπαχμούτ, την οποία η Μόσχα αποκαλεί Αρτιόμοφσκ.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την κατάληψη του οικισμού από ανεξάρτητες πηγές. Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι η πόλη Σολεντάρ, που είναι κοντά στην Μπαχμούτ και εκεί υπάρχει ένα αλατωρυχείο, είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ