Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δέχθηκε χθες Δευτέρα να επιτρέψει ο υπουργός Εξωτερικών της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να ταξιδέψει στο Πακιστάν την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τους επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας αυτής και της Κίνας, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.
Στον κ. Μουτακί έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης να ταξιδεύει εκτός της χώρας του και του παγώματος τυχόν πόρων που διαθέτει στο εξωτερικό.
Με επιστολή της στην 15μελή επιτροπή κυρώσεων στους Ταλιμπάν του ΣΑ, η αποστολή του Πακιστάν στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε να προβλεφθεί εξαίρεση προκειμένου ο κ. Μουτακί να μπορέσει να μεταβεί από το Σάββατο 6η Μαΐου ως την Τρίτη 9η Μαΐου στην πακιστανική επικράτεια για συναντήσεις «με τους υπουργούς Εξωτερικών του Πακιστάν και της Κίνας».
Δεν διευκρινίστηκε τι θα συζητήσουν οι υπουργοί. Το Πακιστάν θα καλύψει όλα τα κόστη του ταξιδιού του κ. Μουτακί.
Αξιωματούχοι της Κίνας και του Πακιστάν έχουν διαβεβαιώσει στο παρελθόν πως θα καλωσόριζαν τη συμμετοχή του Αφγανιστάν των Ταλιμπάν στον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας Πακιστάν (ΟΔΚΠ), πρόγραμμα έργων υποδομής αξίας δισεκατομμυρίων, μέρος του νέου δρόμου του μεταξιού που δημιουργεί το Πεκίνο.
Η χώρα της Ασίας βρίσκεται πάνω σε εμπορική και διαμετακομιστική οδό-κλειδί, ανάμεσα στην κεντρική και τη νότια Ασία, ενώ στην επικράτειά της υπάρχουν ανέγγιχτοι ορυκτοί πόροι με εκτιμώμενη αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν στην εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο του 2021, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους αποσύρονταν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου και η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση κατέρρεε.
Η ίδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας επέτρεψε τον περασμένο μήνα στον κ. Μουτακί να ταξιδέψει στο Ουζμπεκιστάν, για συνομιλίες με τους ΥΠΕΞ γειτονικών κρατών σχετικά με ζητήματα ασφαλείας επείγουσας φύσης, μεταξύ άλλων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες άρχισε χθες Δευτέρα στη Ντόχα συνομιλίες με ειδικούς επιτετραμμένους διαφόρων χωρών για το Αφγανιστάν με σκοπό να υπάρξει «συναντίληψη» στη διεθνή κοινότητα ως προς τις επαφές με τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε εξάλλου χθες ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.
Ο κ. Ντουζαρίκ ανέφερε πως στη σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών θα συζητηθούν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα –ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών–, η διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών.
Συμμετέχουν η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Ιαπωνία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Νορβηγία, το Πακιστάν, το Κατάρ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Τατζικιστάν, η Τουρκία, το Τουρκμενιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, το Ουζμπεκιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν προσκλήθηκε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.