Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την εντολή του Προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ Σίσι να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη. Η αιγυπτιακή εμπλοκή ενεργοποιείται τη στιγμή που η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ Αλ Σαράζ ωθεί τους μαχητές εγγύτερα στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης. Μια κίνηση που όπως έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα το Κάιρο, παραβιάζει την αιγυπτιακή κόκκινη γραμμή, καθώς αποτελεί απειλή για την εθνική του ασφάλεια.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Ελ Σίσι με τους Λίβυους φύλαρχους στο Κάιρο, όπου κάλεσαν τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις «να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου».
Στη συνάντηση, ο Ελ-Σίσι επανέλαβε ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει αδρανής ενόψει της διέλευσης της γραμμής Σύρτη-Τζάφρα.
Η πόλη Σύρτη και η στρατιωτική βάση της Τζάφρα ελέγχονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του στρατού της Ανατολικής Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι έχουν μετατοπιστεί ανατολικά μετά από μια σειρά χαμένων μαχών από την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ελ-Σίσι είχε πει ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη μόνο εφόσον εξασφαλίσει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα κηρύξει πόλεμο ή θα αναπτύξει στρατεύματα εκτός της χώρας χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών.
Το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης κάλεσε την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα να επέμβει άμεσα στη σύγκρουση της χώρας για να αντιμετωπίσει αυτό που αναφέρει ως τουρκική «κατοχή».
Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία υποστηρίζουν τον Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη.
Η GNA, με την υποστήριξη της Τουρκίας, επέκτεινε πρόσφατα τον έλεγχο στα περισσότερα εδάφη που κατείχε ο LNA στη βορειοδυτική Λιβύη, απωθώντας -μετά από συγκρούσεις 14 μηνών- τις δυνάμεις του Χαφτάρ, για να καταλάβει την Τρίπολη και ανάγκασε το στρατό του Σαράζ να επιστρέψει ανατολικά προς τη Σύρτη. Ορκίστηκε δε να προχωρήσει για να καταλάβει τη Σύρτη και την εσωτερική αεροπορική βάση Αλ Τζάφρα.
Η Τουρκία ξεκίνησε νωρίτερα φέτος για να φέρει χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη για να ενισχύσει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.
Οι τελευταίες εντάσεις έρχονται ένα μήνα μετά την προειδοποίηση του Ελ-Σίσι ότι το Κάιρο έχει νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στη γειτονική χώρα και τόνισε ότι η πρώτη γραμμή των Σύρτη και Αλ-Τζούφρα είναι «μια κόκκινη γραμμή» για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.
Είπε ότι οποιαδήποτε αιγυπτιακή επέμβαση στη γειτονική χώρα θα στοχεύει στη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, της Λιβύης και της περιοχής, διασφαλίζοντας τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου και αποκαθιστώντας τη σταθερότητα στη Λιβύη.
Πηγή: ahramOnlineΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.