Πούτιν προς Σι: Η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της με την Κίνα

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεδιάσκεψη σήμερα  - Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι αναμένει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις αρχές του επόμενου έτους

Οι δεσμοί της Ρωσίας με την Κίνα είναι οι «καλύτεροι στην ιστορία», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της με το Πεκίνο.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι αναμένει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις αρχές του επόμενου έτους.

«Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη σε κρατική επίσκεψη στη Μόσχα. Αυτό θα δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τη δύναμη των ρωσοκινεζικών δεσμών σε βασικά ζητήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν στον Σι κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης. 

Πούτιν

Μιλώντας για περίπου οκτώ ο Πούτιν τόνισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία ως σταθεροποιητικός παράγοντας και ότι στόχος του είναι να εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Σι από την πλευρά του ανέφερε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας «δύσκολης» κατάστασης στον κόσμο γενικότερα.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας.

«Η Ρωσία έχει γίνει ένας από τους ηγέτες στις εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα», με 13,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου να αποστέλλονται μέσω του αγωγού Power of Siberia τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας και ο τέταρτος μεγαλύτερος υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Είπε ότι τον Δεκέμβριο, οι αποστολές ήταν 18% πάνω από τις ημερήσιες συμβατικές υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν και ο Σι είχαν διακηρύξει μία "χωρίς όρια" συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όταν ο Ρώσος ηγέτης επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Φεβρουάριο, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

 «Εσύ και εγώ μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για τις αιτίες, την πορεία και τη λογική του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του παγκόσμιου γεωπολιτικού τοπίου, ενόψει της άνευ προηγουμένου πίεσης και προκλήσεων από τη Δύση» υπογράμμισε σήμερα ο Πούτιν.

Πηγή: skai.gr