Της Αθηνάς Παπακώστα
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, φτάνει στο Βλαδιβοστόκ όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Εκεί βρίσκεται ήδη ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ταξιδεύει μόνος. Άγνωστος αριθμός ανώτερων κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων συνοδεύουν τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας σε αυτό το σπάνιο - εκτός συνόρων - ταξίδι του.
Η συνάντηση Βλάντιμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας ή και αύριο, Τετάρτη. Ήδη το Κρεμλίνο, με μία σύντομη ανακοίνωση - έχει επιβεβαιώσει την επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Ρωσία σημειώνοντας ότι Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν θα ηγηθούν των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και «θα μπορούσαν να έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση, εάν χρειαστεί» προσθέτοντας πως ο πρόεδρος Πούτιν θα παραθέσει και επίσημο δείπνο.
Η Δύση δεν κρύβει την έντονη ανησυχία της για τις «προχωρημένες» - όπως χαρακτηρίζονται - διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών για προμήθεια της Μόσχας με όπλα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Πιονγιάνγκ για προμήθεια οπλισμού προχωρούν ενεργά ενώ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σερκέι Σοϊγκού προσπάθησε τον περασμένο Ιούλιο να πείσει τη Βόρεια Κορέα να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα όταν πρόσφατα επισκέφθηκε ο ίδιος τη χώρα.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα έχει ανάγκη από οπλισμό και είναι πιθανό να απευθύνεται στην Πιονγιανγκ για συμβατικά όπλα συμπεριλαμβανομένων οβίδων πυροβολικού και πυραύλων. Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να λάβει ως αντάλλαγμα σιτηρά, πετρέλαιο αλλά και στρατιωτική τεχνολογία που αφορά μεταξύ άλλων στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια και τους δορυφόρους στρατιωτικής αναγνώρισης.
Εάν, πράγματι, οι δύο ηγέτες συναντηθούν, θα πρόκειται για το πρώτο, διεθνές, ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν, έπειτα από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και το πρώτο του μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, ήταν το 2019 όταν και πάλι είχε επισκεφθεί το Βλαδιβοστόκ για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο.
Η σχέση Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχει αλλάξει από το... κρύο στη... ζέστη καθώς από τη μία η Μόσχα έχει ανάγκη για βοήθεια στον πόλεμό της στην Ουκρανία και από την άλλη η Πιονγιάνγκ έχει ανάγκη να ενισχύσει τους παραδοσιακούς δεσμούς της και με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα όσο η Ουάσιγκτον επιμένει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Νωρίτερα, χθες, Δευτέρα, τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν να χαιρετά από το τεθωρακισμένο του τρένο προτού αυτό αναχωρήσει από τον σταθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, στο ίδιο τρένο έχουν επιβιβασθεί, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσο Σαν Χούι αλλά και οι Στρατάρχες του Λαϊκού Στρατού της χώρας, Ρι Πιονγκ Τσολ και Πακ Γιονγκ Τσον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα εδώ και έναν χρόνο ότι προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία η οποία, όπως ανέφεραν, τα πωλούσε στη μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ. Και η Μόσχα αλλά και η Πιονγιάνγκ έχουν αρνηθεί και απορρίψει κατ' επανάληψη τους εν λόγω ισχυρισμούς. Όμως, δεν απουσιάζουν και οι φωνές αναλυτών οι οποίοι εξηγούν ότι η συνάντηση Πούτιν-Κιμ Γιονγκ Ουν στοχεύει περισσότερο σε κέρδη συμβολικά παρά σε στη συμφωνία μίας στρατιωτικής συνεργασίας. Όπως εξηγούν η Μόσχα ανέκαθεν φυλούσε τα στρατιωτικά της «μυστικά» ακόμη και από την Κίνα η οποία παραμένει, πάντα, βασικός παγκόσμιος εταίρος της.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.