ΚΑΙΡΟΣ

Πούτιν: Διαδικτυακή επικοινωνία με τον Ερντογάν- Χαιρετίζει τους αναπτυσσόμενους δεσμούς Μόσχας-Άγκυρας

«Αποφέρει αμοιβαία οικονομικά οφέλη και, φυσικά, συμβάλλει στην ενίσχυση της πολύπλευρης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους δεσμούς Μόσχας-Άγκυρας στον ενεργειακό κλάδο και σε ευρύτερους οικονομικούς τομείς, καθώς μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχαν διαδικτυακά στην τελετή εγκαινίων του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom κατασκεύασε τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Άκουγιου και στη σημερινή τελετή έγινε η πρώτη φόρτωση πυρηνικού καυσίμου στην πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της νότιας επαρχίας Μερσίνης της Τουρκίας.

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής επικοινωνίας.

«Αποφέρει αμοιβαία οικονομικά οφέλη και, φυσικά, συμβάλλει στην ενίσχυση της πολύπλευρης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών μας».

Ο Πούτιν περιέγραψε το Άκουγιου ως «το μεγαλύτερο πρότζεκτ κατασκευής πυρηνικού σταθμού στον κόσμο» και σημείωσε ότι αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εισάγει λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο στο μέλλον.

«Αλλά η Τουρκία θα απολαύσει το πλεονέκτημα μιας χώρας που έχει τη δική της πυρηνική ενέργεια και η πυρηνική ενέργεια, όπως γνωρίζετε, είναι μια από τις φθηνότερες», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πούτιν για την υποστήριξή του στο Άκουγιου, προσθέτοντας:

«Θα λάβουμε μέτρα για την κατασκευή ενός δεύτερου και ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό».

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ο Ερντογάν κατάφερε να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις με τον Πούτιν παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πέρυσι, η Τουρκία βοήθησε στη διαμεσολάβηση, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, για μια συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την τελετή στο Άκουγιου, ο Ερντογάν και ο Πούτιν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Πούτιν, πρόθυμος να δημιουργήσει νέες αγορές για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες εκτός Ευρώπης, που είναι παραδοσιακά ο κύριος πελάτης της Μόσχας, επανέλαβε την έκκλησή του να γίνει η Τουρκία περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου «για να προμηθεύει φυσικό αέριο σε ενδιαφερόμενους ξένους αγοραστές σε τιμές αγοράς».

Το έργο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ισχύος 4.800 μεγαβάτ (MW) στο 'Ακουγιου συνεπάγεται την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να ενταχθεί στη μικρή λέσχη των χωρών με πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση.

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τη λειτουργία της μονάδας (του εργοστασίου) το επόμενο έτος... προκειμένου να είμαστε σε θέση να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή βάση από το 2025, όπως συμφωνήσαμε», δήλωσε ο Αντρέι Λιχατσόφ, επικεφαλής της Rosatom, στη Μερσίνη πριν από την τελετή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ταλαιπωρείται από ιογενή γαστρεντερίτιδα, εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά στην τηλεόραση από το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή τα εγκαίνια του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Στις εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους εμφανίζεται χλωμός, ακούγοντας ένα μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Πούτιν.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα είχε αναφέρει νωρίτερα πως η υγεία του Ερντογάν είναι καλή και ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει το καθημερινό του πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν. «Τα συμπτώματα της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας που τον έχει προσβάλει έχουν περιορισθεί», είπε ο υπουργός.

Ο πρώτος γύρος των κρίσιμων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου.

Πηγή: skai.gr