Της Αθηνάς Παπακώστα
Η Μόσχα στοχεύει ήδη από τις 10 Οκτωβρίου τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και ο Βλάντιμιρ Πούτιν παραδέχεται για πρώτη φορά ότι αυτές οι επιθέσεις είναι απάντηση για την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα της προσαρτημένης στη Ρωσία, Κριμαίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να επιτίθεται κατά της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια πολίτες της χώρας ζουν χωρίς ρεύμα και νερό. «Ναι αυτό κάνουμε, αλλά ποιος το άρχισε;» είπε, κρατώντας ένα ποτήρι σαμπάνιας, κατά τη διάρκεια μίας τελετής απονομής κρατικών βραβείων στο Κρεμλίνο.
Πολλοί δυτικοί ηγέτες μιλούν γι' αυτήν την στρατηγική Πούτιν χαρακτηρίζοντας την «έγκλημα πολέμου» εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που έχουν υποστεί αστικές υποδομές. Όμως, για τον Βλάντιμιρ Πούτιν η ολοένα αυξανόμενη διεθνής κριτική δεν θα τον πείσει ώστε αυτά τα πλήγματα να σταματήσουν.
«Η μη παροχή νερού σε μία πόλη με περισσότερους από ένα εκατομμύριο πληθυσμό είναι γενοκτονία» τόνισε κατηγορώντας τη Δύση για «απόλυτη σιωπή» και «προκατειλημμένη στάση» κατά της Ρωσίας. Κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι ανατίναξε γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και ότι διέκοψε την υδροδότηση στο Ντόνετσκ, στα ανατολικά της χώρας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η «επιχείρηση» συνεχίζεται κανονικά μέχρι την επίτευξη των στόχων με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να αναφέρει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα δεν στοχεύει στην κατάκτηση νέων εδαφών αλλά να επανακτήσει τον έλεγχο στις περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες τις τελευταίες εβδομάδες απέσυρε τα στρατεύματα της και έχει ενσωματώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω των ψεύτο-δημοψηφισμάτων του Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από το Χάρκοβο, το Κιέβο και πρόσφατα από την παράνομα προσαρτημένη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε, επίσης, ότι ο πόλεμος αυτός θα είναι μία «μακρά διαδικασία» περιγράφοντας τα κέρδη της Μόσχας επί του πεδίου ως "σημαντικά κέρδη για τη Ρωσία".
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει επανειλλημένα ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους για τη λήξη αυτού του πολέμου. Ζητεί από το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η προσαρτημένη το 2014 Χερσόνησος της Κριμαίας είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς επίσης ότι σε αυτή ανήκουν και όσες περιοχές επί ουκρανικού εδάφους έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή του ο ρωσικός στρατός. "Ο πρόεδρος Ζελένσκι γνωρίζει πότε ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και αύριο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ χθες. Αυτούς τους όρους όμως το Κίεβο τους απορρίπτει σταθερά τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη και τη Δύση να καλεί τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Ουκρανία για να αρχίσει ο διάλογος.
Αυτή τη στιγμή, οι μάχες εξελίσσονται κυρίως σε περιοχές της Ουκρανίας που η Ρωσία ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει. Η περιοχή του Ντόνετσκ βρίσκεται στο επίκεντρο με περισσότερες από δέκα περιοχές και χωριά, συμπεριλαμβανομένου και του Μπαχμούτ που παραμένει στα χέρια των Ουκρανών, να βομβαρδίζονται.
Η Δύση αναμένει ότι κατά τους χειμερινούς μήνες οι δύο πλευρές θα επιλέξουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους και ανασυνταχθούν με την πολεμική ένταση να αναμένεται να ξαναπάρει φωτιά από την άνοιξη του 2023. Και ενώ ήδη και ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να είναι μία "μακρά διαδικασία", όλοι αναρωτιούνται πόσο ακόμη θα μπορούσε να κρατήσει..
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.