ΠΟΥ: Να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Παλαιστινίων στην ιατρική περίθαλψη

Σε έκθεση που εξετάζει την υγειονομική κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2019 έως το 2021, ο ΠΟΥ περιγράφει τα "σημαντικά εμπόδια στο δικαίωμα στην υγεία", η "διατήρηση" των οποίων απαιτεί την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τα εμπόδια που υπάρχουν στην πρόσβαση των Παλαιστινίων στην ιατρική περίθαλψη, επικρίνοντας κυρίως τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ και τις "επιθέσεις" εναντίον δομών υγείας, του υγειονομικού προσωπικού ή ασθενών.

Σε έκθεση που εξετάζει την υγειονομική κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2019 έως το 2021, ο ΠΟΥ περιγράφει τα "σημαντικά εμπόδια στο δικαίωμα στην υγεία", η "διατήρηση" των οποίων απαιτεί την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

"Η υγεία των Παλαιστινίων επηρεάζεται από δομικούς παράγοντες ανισοτήτων στην υγεία, όπως η συνεχιζόμενη κατοχή (από το Ισραήλ), οι πολιτικές διαιρέσεις, ο κατακερματισμός του εδάφους, ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, φυσικά εμπόδια στις μετακινήσεις και η εφαρμογή ενός καθεστώτος αδειών", τονίζει ο ΠΟΥ

Η Δυτική Όχθη τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. Η Γάζα τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε τον έλεγχο του εδάφους αυτού το 2007.

Ο ΠΟΥ καταμέτρησε 563 επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού συστήματος υγείας μεταξύ 2019 και 2021, ως αποτέλεσμα πληγμάτων πυροβολικού ή χρήσης βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με την έκθεσή του, 297 επαγγελματίες της υγείας τραυματίστηκαν στη Γάζα και 166 στη Δυτική Όχθη, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε κοντά στη Βηθλεέμ τον Μάρτιο του 2019.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ υπογραμμίζει επίσης ότι ο ισχνός παλαιστινιακός προϋπολογισμός που χορηγείται στις υπηρεσίες υγείας εξηγείται από μια περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η ίδια συνδέεται με την "έλλειψη ελέγχου των φυσικών πόρων, ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας και την παρακράτηση ενός μέρους των τελωνειακών δασμών που οφείλει το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή".

Ο ΠΟΥ ζητεί τέλος να διευκολυνθεί η είσοδος φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα.

Το Ισραήλ κατάρτισε έναν διεξοδικό κατάλογο προϊόντων που δεν μπορούν να εισαχθούν στο παλαιστινιακό έδαφος λόγω του φόβου ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς από τις εκεί ένοπλες οργανώσεις, κάτι που προκαλεί έλλειψη ορισμένου εξοπλισμού στα νοσοκομεία.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Γάζα και σχεδόν τρία εκατομμύρια στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ