Κλείσιμο

Οι «κόκκινες» γραμμές της Δύσης στην Ουκρανία

Άραγε έκανε σε κανέναν εντύπωση πόσες ώρες έκανε η Μόσχα να απαντήσει στις ανακοινώσεις της Δύσης για την αποστολή τανκς στο Κίεβο; 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Άραγε έκανε σε κανέναν εντύπωση πόσες ώρες έκανε η Μόσχα να απαντήσει στις ανακοινώσεις της Δύσης για την αποστολή τανκς στο Κίεβο; 

Πέρασε ένα ολόκληρο βράδυ και τίποτε, σιωπή. Το πρωί της της Πέμπτης άρχισε να βρέχει ρωσικούς πυραύλους στην Ουκρανία. Αλλά και πάλι σιωπή ώσπου το Κρεμλίνο μέσω του εκπρόσωπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό. Πρόκειται για κλιμάκωση της "άμεσης" συμμετοχής της Δύσης στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Οι αρχηγοί του ΝΑΤΟ για να κατευνάσουν τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου υποβάθμισαν το γεγονός ότι τα γερμανικά Leopard 2 και τα αμερικανικά Abrams είναι βαριά τέρατα που βγάζουν φωτιές, όπως έγραφε σχεδόν ένα μήνα πριν το Bloomberg. Ακούσαμε δε τον ίδιο αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να λέει ότι "βοηθάμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει το ουκρανικό έδαφος.

Δεν πρόκειται για επιθετική απειλή κατά της Ρωσίας". Η Μόσχα όμως πιστεύει το αντίθετο αφού για τη Ρωσία οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έσπασαν το ταμπού και δείχνουν να μην φοβούνται την περαιτέρω κλιμάκωση.

Με τα κύρια άρματα μάχης που θα εφοδιαστεί η Ουκρανία ο πόλεμος θα εισέλθει σε μία νέα φάση και σκοπός της Δύσης είναι να δώσει στο Κίεβο το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης ενόψει της εαρινής επίθεσης που φαίνεται η Ρωσία να σχεδιάζει. Βέβαια, τα συγκεκριμένα οχήματα θα αργήσουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Μόσχα στην επίσπευση των σχεδίων της. Ήδη πήρε (κι επισήμως) το Σολεντάρ, αυτή τη μικρή πόλη στα ανατολικά της Ουκρανίας με τα σπηλαιώδη ορυχεία αλατιού και στοχεύει τώρα στο Μαχμούτ, την πόλη-κλειδί για τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς. Από την άλλη, η Ρωσία θα μπορούσε (και) να στοχεύσει την προμήθεια των τανκς από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος.

Ο πόλεμος σε ένα μήνα από σήμερα θα έχει κλείσει έναν χρόνο (και τρεις ημέρες). Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το ευχαριστώ για τα άρματα μάχης, ζήτησε από τους δυτικούς του συμμάχους και μαχητικά αεροσκάφη.

Γνωρίζει ότι τα νέα του όπλα - δώρο από τη Δύση δεν θα αρχίσουν να φτάνουν πριν την άνοιξη και χρειάζεται το Κίεβο να επιστρέψει στο πεδίο των μαχών στην πλευρά του νικητή ανακαταλαμβάνοντας εδάφη από τη στιγμή που η Ρωσία σφυροκοπά με πυραύλους και drones τη χώρα και ανασυντάσσει τις δυνάμεις της.

Άλλωστε σταθερός στόχος του Κιέβου είναι να πάρει πίσω όλα τα εδάφη της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσική κατοχή καθώς και την Κριμαία που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. 

Για την Ουάσιγκτον η προμήθεια αεροσκαφών είναι απαγορευμένη. Όμως, το ίδιο ίσχυε και για τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και για τα άρματα μάχης που μέχρι πριν από λίγους μήνες φάνταζε αδιανόητη η απόφαση αποστολής τους και τώρα αυτά είναι καθ' οδόν για την Ουκρανία. 

Άραγε η Δύση θα ξαναπεράσει άλλη μία κόκκινη γραμμή; Σύμφωνα με την αμερικανική λογική όσο καλύτερη είναι η Ουκρανία στο πεδίο τόσο ισχυρότερη θα είναι η θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν και εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να θέσει (επιτέλους) ένα τέλος σε αυτόν.

Η ενότητα της Δύσης την παρούσα στιγμή παραμένει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς τη Ρωσία αλλά όσο και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να τραβούν το σκοινί αυτής της έμμεσης μεταξύ τους σύγκρουσης τόσο αυτό θα συνεχίσει να κινδυνεύει να σπάσει. 

Πηγή: skai.gr