Κλείσιμο

Πώς η πολωνική ακροδεξιά στοιχειώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τι πήγε τόσο στραβά και ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πλέον «δεν θα μεταφέρουμε κανένα όπλο στην Ουκρανία»;

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η Πολωνία ανακοινώνει ότι σταματά να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία. Αφορμή; Τα σιτηρά. Αιτία; Οι εκλογές στη χώρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Είναι γεγονός ότι η Πολωνία είναι το Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έχει στηρίξει όσο κανένα άλλο την Ουκρανία. Η Βαρσοβία έχει στείλει στο Κίεβο τα περισσότερα τανκς και τα περισσότερα μαχητικά Σοβιετικής εποχής καθώς και άλλα όπλα διεκδικώντας τον τίτλο του πιο πιστού συμμάχου του Ζελένσκι σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τι πήγε τόσο στραβά και ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πλέον «δεν θα μεταφέρουμε κανένα όπλο στην Ουκρανία»;

Εδώ και μία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Πολωνία έχει δημιουργηθεί ένταση εξαιτίας της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε πέντε Κράτη-Μέλη. Πρόκειται για την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι τρεις πρώτες χώρες δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση της Κομισιόν και αποφάσισαν οι απαγορεύσεις στην εισαγωγή να πάρουν παράταση.

Το Κίεβο προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Νέα Υόρκη και τον ΟΗΕ τόνισε ότι «ορισμένα Κράτη-Μέλη εμποδίζουν την αλληλεγγύη στην Ουκρανία» και με τη στάση τους αυτή «εμμέσως, βοηθούν τη Ρωσία».

Η αντίδραση της Βαρσοβίας ήταν άμεση καθώς κάλεσε σε εξηγήσεις τον Ουκρανό πρεσβευτή τονίζοντας ότι η τοποθέτηση Ζελένσκι αποτελεί «ψευδή ισχυρισμό» υπενθυμίζοντας ότι «η Πολωνία στηρίζει την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου».

Στη συνέχεια, όμως, τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει πλέον όπλα στο Κίεβο καθώς, όπως εξήγησε, «θα επικεντρωθούμε κυρίως στον εκσυγχρονισμό και τον γρήγορο εξοπλισμό του πολωνικού στρατού προκειμένου να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς χερσαίους στρατούς στην Ευρώπη». Φυσικά, δεν εξήγησε πώς το ένα αναιρεί το άλλο.

Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, στις 15 Οκτωβρίου, η Πολωνία έχει εθνικές εκλογές και το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), δημοσκοπικά, πιέζεται.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Politico βασικός λόγος της απόφασης Μοραβιέτσκι αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί Πολωνοί αγρότες αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της ακροδεξιάς Κονφεντεράτσια, της Συνομοσπονδίας για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία (Konf), παραμένοντας δύσπιστοι απέναντι στη μέχρι πρότινος ένθερμη στάση της Βαρσοβίας στο πλευρό του Κιέβου.

Ήδη ο επικεφαλής της ακροδεξιάς στη χώρα, Σλάβομιρ Μέντσεν μετά την προσφυγή της Ουκρανίας στον ΠΟΕ είχε δηλώσει: «οι Ουκρανοί με αδίστακτο τρόπο εκμεταλλεύτηκαν την πολωνική κυβέρνηση περνώντας την για κορόιδο και (...) τώρα θα κηρύξουν εμπορικό πόλεμο εναντίον μας».

Κατά συνέπεια, αναλυτές χαρακτηρίζουν την στροφή Μοραβιέτσκι ως ένα απελπισμένο εκλογικό τέχνασμα.

Οι δημοσκοπήσεις στη χώρα δείχνουν, επίσης, ότι ο πολωνικός λαός παραμένει υπέρ της Ουκρανίας καθώς φοβάται ότι η χώρα του θα είναι ευάλωτη εάν η Ρωσία καταφέρει να κερδίσει τον πόλεμο της. Όμως, ταυτόχρονα, οι δημοσκόποι διακρίνουν και μία κόπωση στους ψηφοφόρους εξαιτίας του πολύ υψηλού αριθμού προσφύγων από την Ουκρανία στην Πολωνία.  

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος, Πολιτική Πλατφόρμα (ΟΡ), ο οποίος έρχεται δεύτερος στα γκάλοπ, κατηγόρησε τον Μοραβιέτσκι ότι ευθύνεται για ένα «ηθικό και γεωπολιτικό σκάνδαλο που μαχαιρώνει πολιτικά την Ουκρανία, πισώπλατα».

Η στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού της Πολωνίας ζημιώνει συνάμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα πλέον δυνατά χαρτιά της προεκλογικής του εκστρατείας, την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του η οποία είχε κάνει τις Βρυξέλλες να «ξεχάσουν» τις παθογένειες στο κράτος δικαίου, στην ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Πολωνίας.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον, αναγνωρίζοντας το προεκλογικό αλισβερίσι στη χώρα, αναφέρει ότι οι δηλώσεις Μοραβιέτσκι δεν αποτελούν σημάδι ρήξης στην ενότητα της Δύσης και πως αναμένει να συνεχίσει να βλέπει τη Βαρσοβία να ηγείται των προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.

Πηγή: skai.gr